"Rakastuminen on stressitila" – lue Ylen jutut ystävänpäivästä

Ystävänpäivä on ollut suomalaisessa kalenterissa muutaman vuosikymmenen ajan. Päivä on mielletty paitsi ystävyyden myös rakastavaisten päiväksi. Yle kertoo nettijutuissaan ystävänpäivän eri puolista.

kulttuuri
Intohimoinen suudelma.
Martin Ruetschi / EPA

Tänään lauantaina eri puolilla maailmaa on vietetty ystävänpäivää.

Yle Oppimisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ystävänpäivä merkittiin suomalaiseen kalenteriin vuonna 1987. Muissa maissa päivällä on pitkä historia: jo antiikin roomalaisten kerrotaan juhlineen Junoa, avioliiton ja äitiyden suojelijaa, Yle Oppiminen kirjoittaa.

Yle Oppiminen toteaa, että Englannissa kuningas Henrik VIII julisti päivän viralliseksi juhlapäiväksi vuonna 1537.

Rakastuminen näkyy muun muassa siinä, että stressihormonin tuotanto lisääntyy.

Timo Partonen

Suomessa ystävänpäivä on ennen kaikkea ystävyyden päivä, jolloin muun muassa lähetetään postikortteja ja sähköisiä tervehdyksiä. Perinteisesti se on mielletty romanttiseksi rakastavaisten päiväksi.

Yle Keski-Suomi pohtii lauantaisessa jutussaan rakastumista. Rakastuminen on monen mielestä mysteeri, mutta siitä tiedetään paljon – Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen sanoo sekä kehon että aivojen reagoivan tietyllä tavalla silloin, kun rakastumisen tunne herää.

– Rakastuminen on stressitila, joka rasittaa elimistöä. Se näkyy muun muassa siinä, että stressihormoni kortisolin tuotanto lisääntyy, Partonen kertoo rakastumisesta.

Britanniassa yhdysvaltalaislaulaja Johnny Cashin kirjoittama rakkauskirje on äänestetty parhaaksi rakkauskirjeeksi, Yle uutisoi lauantaiaamuna. Kirje on vuodelta 1994. Cash on kirjoittanut sen puolisolleen Junelle.

Hän kuvaa puolisoaan upeimmaksi naiseksi, jonka on koskaan tavannut, jutussa kerrotaan.

Ylen Kioski on koonnut (siirryt toiseen palveluun) sivustolleen yksitoista vinkkiä, joita noudattamalla pääsee askeleen lähemmäksi parisuhdetta.

"Liiku hauskassa seurassa", "juttele tuntemattomille", "tanssi baarissa", Kioski luettelee. Vinkkejä ovat laatineet Väestöliiton psykologit.

Sitä oikeaa kannattaa etsiä eikä odottaa kotona, Ylen Kioski kirjoittaa myös (siirryt toiseen palveluun).

Ylen Turun-toimitus toteaa, että ystävänpäivän tempaukset voivat parantaa työpaikkojen työilmapiiriä. Esimerkiksi Turun normaalikoulussa osa henkilökunnasta on nauttinut viikon ajan salaisen ystävän tekemistä teoista.

– Vaikutus on virkistävä ja näkyy iloisuutena työpaikalla, opettaja Pirjo Lammila-Räisänen sanoo. Kyseessä voi olla vaikkapa itse leivottu muffini tai yllättäen annettu halaus.

Pohjanmaalla niin sanottu ystävänkortti on saattanut yhteen satoja ystäviä kymmenessä vuodessa. Yle Pohjanmaa kertoo jutussaan kortista, joka myönnetään kehitysvammaiselle ja jota näyttämällä kehitysvammaisen ystävä pääsee erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin ilmaiseksi.

Suurin osa vammaisista tarvitsee koko elämänsä toisen ihmisen tukea, koordinaattori Anita Lautamäki sanoo Yle Pohjanmaalle. Kortti tasa-arvoistaa osallistumista, hän katsoo.