Kotimaisen kesäkohteen erikoisuus: portit auki helmikuussa jo pelkästään japanilaisten takia

Muutamat kotimaiset lasten kesäkohteet avataan hiihtolomaviikon ajaksi. Esimerkiksi Tampereen Särkänniemessä ja Naantalin Muumimaailmassa pääsee pulkkailemaan ja tutustumaan rajoitetusti kesätoimintoihin. Kaupallisesti talvella pääsee lähinnä omilleen.

Kotimaa
Muumimaailma on ollut Kanae Imaichin ja Momona Heiton lapsuudenunelma.
Muumimaailma on ollut Kanae Imaichin ja Momona Heiton lapsuudenunelma.Joona Haarala / Yle

Naantalissa sijaitsevan Muumimaailman portit avataan talvilomaviikon ajaksi. Tove Janssonin kirja ja myöhemmin tehty animaatio Taikatalvi mahdollistavat teemapuiston avaamisen, vaikka satuhahmot ovat normaalisti talviunilla. Tässä kirjassa Pikku Myy innostuu laskemaan mäkeä tarjottimen kanssa.

Heti ensimmäisenä aukiolopäivänä portista suorastaan tulvii japanilaisia – ei juurikaan lapsiperheitä, vaan lähinnä aikuisia naisia. Kanae Imaichi ja Momona Heito ovat Vaasassa talven yli asuvia vaihto-oppilaita. Heille Muumimaailmaan pääsy oli unelmien täyttymys.

– Muumit ova kuuluisia Japanissa! Oooo... niiden kasvot ja vartalot ovat ihania ja söpöjä, huudahtaa Kanae Imaichi.

Vieressä seisova opiskelukaveri Momona Heito ilmoittaa heti ostavansa Muumi-nukkeja kotimaahansa.

Japanilainen turisti häkeltyy nähdessään Muumimamman
Joona Haarala / Yle

Turistikohteen kannattaa pitää huolta sosiaalisesta mediasta

Japanilaisia on Naantalissa kesällä joka päivä ja nykyään myös lyhyen talvisesongin aikana. Valtaosa talvella Naantalin löytäneistä turisteista asuu Euroopassa. Imaichi ja Heito olivat tarkistaneet netistä, milloin lapsuuden unelmakohteeseen voi päästä.

Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski vahvistaa, että netti on paras markkinointiväline hiljaisena vuodenaikana.

– Meillä on Facebookissa valtavasti japanilaisia tykkääjiä, Lohikoski kertoo.

Lohikoski jatkaa samaan hengenvetoon, että Aasiaan panostanut Finnair on myös mainostanut Muumimailmaa aktiivisesti viime syksyn ajan.

Kuluvan kevään aikana myös Tukholman Junibackeniin tulee Astrid Lindgrenin satujen rinnalle kotimaiset Muumit.

Muumimaailma talvella

Talviturismi pikkutekijä kesään verrattuna

Muumimaailman avaaminen keskellä talvea vaatii yllättävän paljon: henkilökunta pitää rekrytoida, alue pitää aurata ja hiekoittaa sekä varmuuden vuoksi on vuokrattava lumitykki.

Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski arvoi, että talvisen viikon aikana tehtävä tili vastaa yhtä vilkasta heinäkuista päivää.

– Totta se on, että kävijöitä on kovin vähän kesään verrattuna. Kun tämä on tiedossa, niin toiminnot tehdään sen mukaan, Lohikoski muotoilee.