Paul McCartneyn Wings-yhtye esiintyi Suomessa vuonna 1972 – Beatles-fanit: "Kaamea keikka"

The Beatles ei koskaan keikkaillut Suomessa. Sen sijaan Paul McCartney kävi Wings-yhtyeensä kanssa Suomessa vuonna 1972. Keikka oli pettymys monelle Beatles-fanille.

Kotimaa
Wings- fanikortti nimikirjoituksilla. Kuuntelijan arkistosta.
Wings- fanikortti nimikirjoituksilla. Kuuntelijan arkistosta.

Koska The Beatles ei koskaan esiintynyt Suomessa, oli Paul McCartneyn Wings-yhtyeen esiintyminen monelle suomalaiselle Beatles-fanille erityisen tärkeä. Wings oli McCartneyn perustama yhtye, jossa soitti myös hänen vaimonsa Linda McCartney.

Etelä-Karjalan radion kuulija Tuula muistaa, kuinka innoissaan hän odotti Paul McCartneyn Suomen vierailua. Ja myös sen, kuinka pettyi.

– Keikkapaikka (Töölön kisahalli) oli kuin voimistelusali ja koko esiintyminen oli kauhea pettymys. Olisin lähtenyt kesken pois, ellei ystäväni olisi kieltänyt, sanoo Tuula.

Olisin lähtenyt kesken pois, ellei ystäväni olisi kieltänyt.

Paul seisoskeli taustalla

Wings vieraili Suomessa vuonna 1972, kun Beatlesin hajoamisesta oli vain kaksi vuotta. Yhtyeellä oli kaksi konserttia: toinen Töölön kisahallissa Helsingissä ja toinen Kupittaan urheiluhallissa Turussa. Tuula pettyi siihen, että Paulin rooli esiintymisessä oli hyvin pieni ja yhtään Beatlesin kappaletta ei illan aikana kuultu.

– Se oli floppi koko keikka. Linda veti koko showta ja Paul oli taustalla. Beatles-kappaleita ei soitettu, vain jotain Lindan tekemiä sepustuksia, sanoo Tuula.

Pettymys monille

Wings alkoi ottaa myöhemmin ohjelmistoonsa myös tunnetumpia kappaleita jopa Beatlesilta mutta Suomen konsertissa linja oli vielä tiukka. Tuulan mukaan pettymys oli sama kaikilla konserttiin tulleilla.

– Mitään haloota siitä ei nostettu, mutta kyllä sen huomasi, että se oli pettymys kaikille. Ei siellä paljon hurraa-huutoja kuulunut.

Pepe Willberg selässä kiinni

Hehkutusta keikka ei toiseltakaan siellä olleelta saa. Nimimerkki J.T kertoo, ettei konsertti kokonaisuudessaan ollut kovinkaan kiinnostava mutta viimeinen kappale jätti hienon muiston.

– Minulle ainoa tuttu biisi oli "Give Ireland Back to the Irish", kunnes ylimääräisenä rävähti "Long Tall Sally" ja porukat ryntäsivät kohti lavaa. Olin aivan Paulin kohdalla puristuksissa lavaa vasten Pepe Willberg selässäni. Paul soitti Yamaha-bassoa siinä parin metrin päässä ja kitaristit vetivät "Sallyssa" upean tuplasoolon. Se oli hieno hetki, kirjoittaa J.T.