"Pinkissä paidassa käy flaksi" – kotimaisesta kaupasta ei löydä vaaleanpunaista miehille

Ystävänpäiväviikolla oli monissa kouluissa ja ravintoloissa teemavärinä punainen tai vaaleanpunainen. Kauppojen hyllyiltä on vaikeaa löytää miesten vaaleanpunaisia asuja.

Lähinnä paitaa, solmiota ja taskuliinaa löytyy vaaleanpunaisena, sanoo toimitusjohtaja Tiina Roivas Turun Pukumyynnissä.

Turkulaisen kiinteistövälitystoimiston myyntipäällikkö Jussi Hyrkäs on etsimässä omiin häihinsä pukukokonaisuutta. Vaatteet pitäisi löytyä miehelle itselleen, pojalle ja bestmanille. Häät pidetään ystävänpäivänä, mutta värikokonaisuus on perinteinen mustavalkoinen. Pinkistä on kuitenkin erittäin hyvät kokemukset.

– Hääelämään pinkki ei sovi... mutta kun mennään yöelämään, niin paras flaksi käy, jos on vaaleanpunaista.

Hyrkäs muistelee, että lapsuudessa äiti puki hänet ja veljensä usein vaaleanpunaiseen.

Kun tytöt alkoivat juosta perässä, niin vaaleanpunainen oli se, jota aloin käyttää.

kiinteistövälittäjä Jussi Hyrkäs

– Tytöt tykkäs, mutta itse en kehdannut pitää päällä. Kun tytöt alkoivat juosta perässä, niin vaaleanpunainen oli se, jota aloin käyttää, Hyrkäs nauraa.

Veljellä Jannella on samanlaisia muistoja. Hän on nykyään johtajana kuljetusalalla, jonne vaaleanpunainen ei tunnu sopivan.

– Ruotsissa on jo ihan erilaista ja tietenkin Virossa. Siellä osataan pukeutua paremmin. Suomessa on pikkaisen liian juhlallinen pukeutuminen. Jos laittaa vaikka sen vaaleanpunaisen, niin heti tulee kommenttia, Janne Hyrkäs toteaa.

Vaaleanpunainen oli joskus miesten väri

Erilaiset tyylioppaat ja tietokirjat tietävät kertoa, että vielä 1800-luvulla vaaleanpunainen oli miehille sopiva väri. Se kun oli punaista lievempi. Viimeistään Barbie häivytti vaaleanpunaisen miehiseltä värikartalta.

Kotimaisesta vaatekaupasta on vaikea löytää vaaleanpunaista. Esimerkiksi Turun Pukumyynnistä löytyi vain muutama värikäs kauluspaita.

Kuva: Joona Haarala / Yle

– Eihän suomalaiset miehet kovin helposti pukeudu pinkkiin. Lähinnä paitaa, solmiota ja taskuliinaa löytyy vaaleanpunaisena, toimitusjohtaja Tiina Roivas kertoo hyllyjä katsellessaan.

Suomessa on muutama julkisuuden henkilö, jotka tunnetaan värikkäästä pukeutumisestaan. Liikemies Björn Wahlroos kulkee sujuvasti jopa Ruotsin hovissa punaiset housut jalassaan. Jääkiekkopersoona Juhani Tammisella taas on oma tv-vaatettaja.

Jos suomalainen mies kuitenkin rohkaistuu ja haluaa väriä, niin haalea on ensimmäinen vaihtoehto.

– Se on hyvin hillittyä, hyvin hempeää vaaleanpunaista ja esimerkiksi lohenpunaista, Roivas laskee väriskaalaa.

Nettikauppa auttaa etsinnässä

Kierros aikuisten osastoilla kertoo, että liikkeestä kuin liikkeestä löytyy yksi–kaksi vaaleanpunaista kauluspaitaa. Sen sijaan lasten osastolta vaaleanpunaisen löytäminen pojille vaikkapa koulun teemapäivää varten on vaikeaa.

Toki meillä on korvaavia kirkkaita värejä, kuten vaaleankeltaista tai lohenpunaista

vaatekauppias Helena Opas

– Lastenvaatteissa löytyy vaaleanpunaista enemmän Euroopasta ja netistä. Toki meillä on korvaavia kirkkaita värejä, kuten vaaleankeltaista tai lohenpunaista, pohtii yrittäjä Helena Opas Punaisesta Norsusta.

Moni pikkupoika turvautuu vanhempansa kanssa tyttöjen osastolle, jos halutaan ystävänpäiväksi vaaleanpunaista. Siinäkin on vaikeutensa, kun ikää alkaa tulla.

– Kyllä ala-asteen vitosella ja kutosella alkaa kroppaan vähitellen tulla eroja. Siihen asti molempien sukupuolten kropat ovat pötkylöitä, Opas miettii.