1. yle.fi
  2. Uutiset

Miltä näyttäisi Kreikan euroero? Kallis ja kipeä kreikkalaisille, halpa turisteille

Kreikan ero eurosta vetäisi Kreikan vielä syvempään lamaan kuin mitä maa on kokenut nykyisen lainaohjelman aikana. Sen sijaan turisteille Kreikasta tulisi halpalomakohde. Myös oliiviöljyn tuottajat menestyisivät.

talous
Kreikkalainen mies ruokailee kadulla ja turisteja lojumassa rannalla.
Kreikan ero eurosta mitä todennäköisemmin lisäisi tavallisten kreikkalaisten talouskurimusta, mutta tekisi maasta halvan lomakohteen ulkomaalaisille.Orestis Panagiotou / EPA

Miltä Kreikan eroaminen eurosta eli niin kutsuttu Grexit tarkoittaisi käytännössä? Talousasiantuntijat pohtivat asiaa yhä kiivaammin, kun takaraja Kreikan lainaohjelman ratkaisemiselle lähenee.

Listasimme viisi asiaa, joita pidetään todennäköisenä, jos Grexit tapahtuu.

1.  Pankkikriisi ja valuutan pako ulkomaille

Kreikan hallitus pyrkisi ensi töikseen estämään pääoman hallitsemattoman paon ulkomaille. Pääomakontrolleilla voitaisiin esimerkiksi kieltää pääomien vienti maasta. Näin pyrittäisiin estämään pankkien täydellinen romahdus.

Grexitiä seuraisi todennäköisesti myös inflaatio ja hintojen nousu.

– Todennäköisesti koko pankkijärjestelmä olisi täysin halvaantunut, arvioi pääekonomisti Holger Schmieding investointipankki Berenbergistä uutistoimisto Reutersille.

Kreikkalaiset ovat jo nyt siirtäneet miljardeja pois maasta. Kreikkalaisen Kathimerini-sanomalehden mukaan kreikkalaispankeista siirrettiin ennen tammikuun vaaleja yli 14 miljardia euroa. Helmikuun aikana raha on vedetty pankeista lähes 3 miljardin euron edestä.

2. Uusi valuutta olisi heikko

Euroeron jälkeen Kreikan pankit olisivat luultavimmin suljettuina muutamia päiviä. Kreikka palaisi todennäköisesti euroa edeltävään valuuttaansa, drakhmaan. Uusia seteleitä jouduttaisiin painamaan suuria määriä äkillisesti.

Uuden valuutan arvo olisi todennäköisesti hyvin heikko, minkä takia kreikkalaiset menettäisivät suuren osan säästöistään.

Myös Kreikan valtion ostovoima heikkenisi. Kreikka ostaa lähes kaiken öljyn ja kaasun ulkomailta, ja energian ostaminen heikolla valuutalla tyhjentäisi valtion kassaa entisestään.

Viime vuonna Kreikan bruttokansantuotteesta 7,5 prosenttia kului tuontienergian ostoon. Arvioiden mukaan energian osto lohkaisisi helposti puolet enemmän bruttokansantuotteesta.

3. Tavallisten kreikkalaisten kurimus pahenisi 

Grexit tarkoittaisi kreikkalaisille vielä kurjempia aikoja kuin mitä Kreikan nykyinen lainaohjelma EU:n kanssa on aiheuttanut.

Argentiinan talousromahdus 2000-luvun alussa saattaa antaa vihjeitä siitä, mitä myös Kreikalle voisi tapahtua. Kun Argentiinan peso irrotettiin dollarista vuonna 2002, romahti peson arvo 70 prosenttia. Samalla köyhyysrajan alapuolella elävien ihmisten määrä kaksinkertaistui.

4. Kreikasta tulisi halpakohde turisteille

Heikon valuutan vuoksi Kreikasta tulisi todennäköisesti uusi halpalomakohde.

Turismin kasvu loisi Kreikkaan uusia työpaikkoja. Matkailualan kukoistuksesta huolimatta Kreikan työttömyys pysyisi arvioiden mukaan korkealla tai olisi jopa korkeampi kuin nyt.

5. Oliiviöljyn ja hedelmien tuottajat menestyisivät

Grexitistä hyötyisivät todennäköisesti oliiviöljyn, hedelmien ja kreikkalaisen jukurtin tuottajat halvan valuutan takia.

Myös muut Kreikan vientialat voisivat menestyä. Esimerkiksi rakennusala ja lääketeollisuus voisivat lisätä vientiä.

– Heillä (kreikkalaisilla) on edelleen matkailuala ja elinvoimainen maataloussektori. He vievät maasta viinejä ja ruokatuotteita. Talous on edelleen siedettävällä tasolla. Se ei ole täysi nolla, sanoo muun muassa Islannin valtiota maan talousromahduksen aikaan konsultoinut Alex Jurshevski Recovery Partners -yhtiöstä Financial Post -lehdelle.

Uutista korjattu 14.2.2015 kello 23.06: Argentiinan peso irrotettiin dollarista vuonna 2002, ei sidottu siihen.

Uutista korjattu 15.2.2015 kello 10.20: Kreikkalaispankeista pois siirretyn rahan määrä.

Lähteet: Reuters, Financial Post

Lue seuraavaksi