1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisi: Kööpenhaminan iskua tutkitaan terroritekona

Kööpenhaminassa on käynnissä suuroperaatio ampujan saamiseksi kiinni. Teon motiivi ei ole vielä tiedossa, mutta poliisin mukaan kohteena oli todennäköisesti ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks.

Ulkomaat
Etsintöihin osallistuvia poliiseja kadulla.
Poliisit tutkivat ammuskelupaikan ympäristöä Kööpenhaminan Østerbrossa lauantai-iltana.Claus Bjorn Larsen / AFP

Tanskan poliisi sanoi tiedotustilaisuudessa, että Kööpenhaminan ammuskelua tutkitaan terroritekona. Poliisin mukaan hyökkäystä ei voida vahvistaa terrori-iskuksi, mutta sitä tutkitaan sellaisena.

Yksi ihminen kuoli ja kolme haavoittui, kun kulttuuritaloa tulitettiin Østerbron kaupunginosassa. Välikohtauksen tapahtuessa meneillään oli sananvapautta käsitellyt tilaisuus. Ammuskelussa kuollut oli tilaisuuteen osallistunut siviili, haavoittuneet ovat poliiseja.

Aikaisemmin poliisi ilmoitti, että tekijöitä oli kaksi. Myöhemmin poliisi tiedotti, että tekijöitä olikin ilmeisesti vain yksi.

Poliisi etsii ammuskelusta epäiltynä tummiin pukeutunutta miestä. Hän on poliisin julkaisemien tuntomerkkien perusteella 25-30 -vuotias ja ruumiinrakenteeltaan urheilullinen. Miehen kerrotaan "näyttävän arabilta". Pakoauto löydettiin melko läheltä tekopaikkaa.

Poliisi on varoittanut miehen olevan vaarallinen. Viranomaisten mukaan teko vaikuttaa suunnitellulta. Hyökkääjän motiivi ei ole vielä tiedossa, mutta poliisi pitää todennäköisenä, että kohteena oli paikalla ollut ruotsalainen taiteilija Lars Vilks. Vilks on herättänyt kohua Muhammed-pilakuvillaan.

Tanskan poliisi on valmiustilassa.

Lue seuraavaksi