Ukrainan armeija: Tulitauko pitänyt päällisin puolin, yksittäisiä rikkomuksia ilmennyt

Ukrainan armeijan mukaan kapinalliset ovat tehneet yksittäisiä tulitaukorikkomuksia. Tulitusten takana olevia joukkoja ei ole pystytty vahvistamaan puolueettomista lähteistä.

Ukraina
Ukrainan armeijan sotilaita panssarivaunuissa tiellä.
Ukrainan armeijan kolonna ajoi kohti Debaltseven kaupunkia Donetskin alueella Itä-Ukrainassa lauantaina 14. helmikuuta.Anatolii Stepanov / AFP

Ukrainan armeijan tiedottaja Anatoly Stelmach väittää Itä-Ukrainan kapinallisjoukkojen rikkoneen tulitaukoa, kertoo uutistoimisto Reuters. Tiedottajan mukaan kapinalliset ovat tulittaneet kymmenisen kertaa Ukrainan asemia sen jälkeen, kun pitkään odotettu tulitauko tuli voimaan keskiyöllä.

Armeijan mukaan keskiyöllä voimaan tullut tulitauko on kuitenkin pitänyt päällisin puolin.

Ukrainan armeijan toisen tiedottajan Vladyslav Seleznyovin mukaan tulitaukorikkomukset ovat olleet yksittäisiä. Hän kertoo armeijan seuraavan tilannetta.

Myös Reutersin silminnäkijä sekä uutistoimisto AP:n toimittaja kertovat kuulleensa sunnuntaiaamuna tulituksen ääniä Debaltseven lähettyvillä. AP:n toimittaja korostaa, että tulittajaosapuolta ei ole pystytty vahvistamaan puolueettomista lähteistä.

Kaksi mahdollista siviiliuhria

Uutistoimisto AFP puolestaan kertoo nimettömän ukrainalaisviranomaisen väittävän, että kaksi siviiliä olisi kuollut ohjusiskussa tulitauon alettua. Viranomaisen mukaan isku tehtiin Luhanskin Popasnan kaupunkiin, ja siinä olisi kuollut nainen ja iäkäs mies.

Tulitaukoa on pidetty ensimmäisenä testinä Minskissä saavutetulle sovulle.

Uutistoimistot raportoivat lauantain ja sunnutain välisenä yönä tulitusten lakanneen muun muassa Donetskin kaupungissa.

Separatistijohtaja Alexander Zahartšenko vakuutti lauantaina, että Itä-Ukrainan kapinalliset noudattaisivat tulitaukoa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters