1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Rantautuiko uuden ajan terrorismi Pohjolaan?

Tanskan iskut ovat suuri järkytys, mutta suuri yllätys ne eivät olleet. Hyökkäystä suorastaan odotettiin, varsinkin Pariisin Charlie Hebdo -iskujen jälkeen, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Päivi Koskinen.

Ulkomaat
Päivi Koskinen.
Päivi Koskinen.Kalevi Rytkölä / Yle

Ensin isku sarjakuvapiirtäjää vastaan, sitten hyökkäys juutalaisia vastaan.

Tanskan ja Ranskan tammikuun iskuilla on liian monta yhtäläisyyttä, että ne olisivat pelkkää sattumaa. Pariisin iskujen kopiointia on pelätty. Pohjoismaissa eniten juuri Tanskassa. Vaikka Kööpenhaminan iskujen tekijästä tai tekijöistä ei ole vielä tarkkaa tietoa, samankaltaisuuksia Ranskan iskujen kanssa löytyy useita.

Iskut noudattavat uuden ajan terrorismitoimintaa kuin käsikirjasta.

Hyökkäykset eivät olleet suurimittaisia iskuja kuten Yhdysvalloissa vuonna 2001 tai Lontoossa vuonna 2005. Sen sijaan terroriteot kohdistuvat nyt paljon pienempiin kohteisiin.

Käytännössä tähtäimessä ovat etenkin islamin arvostelijat: sekä Ranskan ja Tanskan tapauksessa ne ovat profeetta Muhammedia kuvanneet sarjakuvapiirtäjät.

Lisäksi uhriksi joutui jälleen paikallinen juutalaisyhteisö. Tämäkin noudattaa monella tapaa terrorismin nykyoppia: puolustuskyvyttömiä siviilejä vastaan on helppo hyökätä.

Terroristien toiminta onkin muuttunut sitä mukaa, kun länsimaiset tiedustelupalvelut ovat kiristäneet tahtiaan terroristien kiinnisaamiseksi. Terroristijärjestöt ovat höllentäneet kontrollia terroristisoluistaan ja nykyisin ne suorastaan kannustavat niitä omatoimiseen toimintaan.

Tällaisia uuden ajan terroristeja olivat Ranskan hyökkääjät. Kosher-kauppaan hyökännyt iskijä oli saanut innoitusta ääri-islamistisesta Isis-järjestöstä, Charlie Hebdo -satiirilehteen iskeneet veljekset kertoivat toimivansa Jemenin al-Qaidan puolesta.

Ei olisi kenellekään yllätys, jos Tanskankin hyökkääjä olisi saanut innoitusta esimerkiksi Isis-järjestöltä internetin välityksellä.

Mutta miksi juuri Tanska?

Tanska on ollut ääri-islamistien kohde siitä lähtien, kun tanskalaisen Jyllands Posten -lehden julkaisemat Muhammed-pilakuvat laukaisivat väkivaltaisuuksien aallon ympäri maailmaa vuonna 2005. Tämän jälkeen Tanskaa vastaan on yritetty tehdä useita iskuja. Osa niistä on suunniteltu ulkomailla.

Tanskan lisäksi suurimman terroriuhan kanssa on pohjoismaista joutunut elämään Ruotsi. Lars Vilksin Muhammed-pilakuvat julkaistiin vuonna 2007, ja nyt Vilks oli Kööpenhaminan hyökkääjän kohteena.

Ääri-islamistisen toiminnan voimistumiselle Tanskassa ja Ruotsissa on muitakin syitä. Tanskassa ja Ruotsissa arvioidaan olevan suhteellisesti enemmän radikalisoituneita islamisteja kuin muissa pohjoismaissa.

Tilanne on kärjistynyt etenkin Malmössä, missä juutalaiset kertovat joutuneensa radikalisoituneiden muslimien viharikosten uhreiksi.

*Tanskan tapahtumat ovat siis jatkumoa *jo vuosikymmenen ajan kuplineeseen vihanpitoon, jossa törmäävät pohjoismaiset sananvapauskäsitykset ja radikalisoituneiden islamistien arvot. Tässä suhteessa Tanskan tapahtumissa ei ole mitään uutta.

Sen sijaan Pohjoismaissa pelätään ehkä eniten nyt sitä, että Kööpenhaminan tekijä olisi toiminut suoraan jonkin terroristijärjestön ohjauksessa. Euroopan terrorisminvastaisen toiminnan yksi suurimmista huolista on se, että Irakissa ja Syyriassa riehuva Isis levittää suoran toimintansa länsimaihin.

Lue seuraavaksi