Tanskan poliisi: Iskun tekijä oli turvallisuuspoliisin vanha tuttu

Tanskan poliisin mukaan Kööpenhaminan iskujen tekijä on mahdollisesti ottanut mallia Pariisin terrori-iskuista. Hyökkääjä toimi tiettävästi yksin.

Tanskan poliisi julkaisi lauantaina kuvan ampujaksi epäilemästään henkilöstä. Kuva: Kööpenhaminan poliisi / AFP

Tanskan iskujen tekijä oli kotoisin Kööpenhaminasta ja hän oli aikaisemmin ollut viranomaisten valvonnassa, Tanskan poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina iltapäivällä.

– Tunsimme hänet entuudestaan, Tanskan turvallisuuspoliisin PET:n johtaja Jens Madsen sanoi, mutta kieltäytyi kertomasta tekijästä enempää tutkinnallisiin syihin vedoten.

Epäilty oli todennäköisesti saanut innoitusta Pariisissa tammikuussa tehdyistä terrori-iskuista sekä ääri-islamistisen ISIS-järjestön ja muiden terroristiorganisaatioiden propagandasta.

– Emme voi sanoa vielä mitään varmaa motiivista. Olemme tietoisia, että tapauksessa on voitu saada inspiraatiota tapahtumista Charlie Hebdon toimituksessa Pariisissa, turvallisuuspoliisin johtaja Jens Madsen sanoi. 

Poliisilla ei ole vielä varmuutta, onko hyökkääjä matkustanut ääri-islamistien vaikutusalueilla kuten ISIS-järjestön hallitsemissa osissa Irakissa ja Syyriassa. Poliisin mukaan asia on yksi tutkinnan keskipisteistä.

Hyökkääjällä ei tiettävästi ollut yhteistyökumppaneita, vaan hän toimi yksin.

Meneillään useita poliisioperaatioita

Turvallisuuspoliisin mukaan Kööpenhaminassa on sunnuntaina käynnissä useita eri poliisiratsioita.

Miestä epäillään molempien Kööpenhaminan iskujen tekijäksi. Ensimmäisessä iskussa lauantaina iltapäivällä mies hyökkäsi keskustelutilaisuuteen, missä esiintyjänä oli Muhammed-pilakuvista tunnettu ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks. 55-vuotias mies kuoli ja kolme poliisia loukkaantui.

Toisessa hyökkäyksessä iskijä surmasi 37-vuotiaan juutalaismiehen Kööpenhaminan tärkeimmän synagogan edustalla. Iskussa loukkaantui kaksi poliisia.

Poliisi ampui epäillyn varhain sunnuntaiaamuna Nørrebron rautatieasemalla Kööpenhaminassa.