1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kööpenhaminan tapahtumat tunti tunnilta – kaikki Ylen jutut terrori-iskuista

Kööpenhaminalaismies teki lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä kaksi iskua, joissa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui viisi. Sunnuntaiaamuna poliisi ampui miehen kööpenhaminalaisella rautatieasemalla. Tässä kooste lauantai-illan ja sunnuntain tapahtumista.

Ulkomaat
Tanskan ja Israelin liput.
Synagogan ulkopuolelle oli sunnuntaina tuotu kukkia, lippuja ja kynttilöitä ammuskelussa kuolleiden muistoksi.Odd Andersen / AFP

Tanskaa järkyttänyt tapahtumasarja sai alkunsa, kun aseistautunut mies ryhtyi ampumaan automaattiaseella Kööpenhaminan Østerbrossa sijaitsevan kulttuuritalon alueella.

Kulttuuritalossa oli meneillään taidetta ja ilmaisunvapautta käsittelevä tilaisuus, johon osallistui muun muassa ruotsalainen Mohammed-pilakuvillaan kohua herättänyt ruotsalainen Lars Vilks.

Vilks säästyi vammoitta samoin kuin tilaisuuteen osallistunut Ranskan suurlähettiläs. Yksi tilaisuuden osanottaja kuoli ja kolme poliisia haavoittui.

Vilks uskoo olleensa iskun kohteena. Vilks arveli tekijän mahdollisesti saaneen innostuksensa Pariisin iskusta Charlie Hebdo -lehteä vastaan.

Lauantaina puoli viiden aikaan iltapäivällä sattunut ampumavälikohtaus käynnisti poliisin suuroperaation. Aluksi etsittiin kahta miestä, mutta myöhemmin vahvistui, että tekijöitä oli vain yksi.

Muutamaa tuntia myöhemmin poliisi järjesti tiedotustilasuuden, jossa kerrotiin, että ammuskelua tutkitaan terroritekona. Samalla poliisi varoitti, että etsitty mies on vaarallinen.

Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt vakuutti, että kaikki mahdolliset resurssit ovat käytössä ampujan saamiseksi kiinni. Hän kuvasi tiedotteessaan tapausta "kyyniseksi väkivallanteoksi".

Seuraava välikohtaus sattui puolenyön jälkeen, kun Kööpenhaminan pääsynagogan luona ammuttiin. Yksi ihminen sai surmansa ja kaksi poliisia haavoittui. Surmansa saanut oli nuori juutalaismies. Välittömästi ei ollut varmuutta siitä, oliko tapaus yhteydessä aiempaan ampumiseen.

Kolmas ampumavälikohtaus sattui aikaisin aamulla Nørrebron rautatieasemalla. Poliisin mukaan mieshenkilö oli ampunut poliiseja kohti osumatta kuitenkaan heihin. Mies sai surmansa poliisin luodeista. Poliisi kehotti ihmisiä olemaan edelleen valppaina – vieläkin oli epäselvää, liittyivätkö ampumiset toisiinsa.

Kööpenhaminan kartta.
Google Maps / Yle Uutisgrafiikka

Aamuyhdeksältä Suomen aikaa poliisi piti tiedotustilaisuuden, jossa kertoi uskovansa, että sama ihminen oli vastuussa kahdesta iskusta. Kyseessä oli todennäköisesti sama mies, jonka poliisi ampui Nørrebron rautatieasemalla.

Pääministeri Helle Thorning-Schmidt kutsui aamupäivällä koolle tiedotustilaisuuden, jossa hän vakuutti tanskalaisten ajattelevan ja sanovan jatkossakin, mitä he haluavat. Thorning-Schmidtin mukaan iskuilla ei ole vaikutusta sanan- tai uskonnonvapauteen.

Thorning-Schmidt korosti myös, että kyse ei ole lännen ja islamin tai muslimien ja muiden välisestä taistelusta, vaan vastakkain ovat yksilön vapauksia puolustavat ja pimeyden ideologiaa kannattavat.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että Tanskan iskujen tekijä oli ollut aiemmin viranomaisten seurannassa. Hän oli kotoisin Kööpenhaminasta ja saanut todennäköuisesti innostusta Pariisissa tammikuussa tehdyistä terrori-iskuista sekä ääri-islamistisen Isis-järjestön ja muiden terroristiorganisaatioiden propagandasta.

Hänen henkilöllisyyttään ei ole paljastettu. Hyökkääjällä ei tiettävästi ollut yhteistyökumppaneita, vaan hän toimi yksin. Poliisin tutkimukset jatkuvat.

Useat maat ovat esittäneet Tanskalle surunvalittelunsa tapahtumien johdosta. Presidentti Sauli Niinistösanoi viestissään, että Suomi tuomitsee jyrkästi terrorismin ja hyökkäykset sananvapautta vastaan.

Lue seuraavaksi