Syöpään sairastuvat alttiita myös aivohalvaukselle

Riski sairastua aivohalvaukseen pienenee vähitellen. Yhdysvaltalaistutkimus ei kerro, mistä syöpäpotilaiden korkeampi aivohalvausriski johtuu.

terveys

Syöpädiagnoosin saavat ovat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan alttiita sairastumaan aivohalvaukseen etenkin syövän toteamista seuraavien kuukausien aikana. Riski kuitenkin pienenee vähitellen ja vuoden kuluttua sitä ei enää havaita.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat lähes 330 000 syöpäpotilaan ja yhtä monen terveen verrokin terveystietoihin. Potilaat olivat sairastuneet rinta-, suolisto-, keuhko-, haima- tai eturauhassyöpään.

Tulokset osoittivat syöpäpotilaiden sairastuvan aivohalvaukseen verrokkeja todennäköisemmin varsinkin kolmen kuukauden sisällä syöpädiagnoosista, mutta riski vaihteli syöpätyypistä riippuen. Keuhkosyöpään sairastuneista sairastui 5 prosenttia ja haima- tai suolistosyöpään sairastuneista runsaat 3 prosenttia, kun verrokeista sairastui vain hieman yli prosentti. Rinta- tai eturauhassyöpäpotilaiden aivohalvausriski oli suurin piirtein samansuuruinen kuin verrokkien.

Tulokset eivät osoita mistä syöpäpotilaiden korkeampi aivohalvausriski johtuu, mutta mahdollisesti syöpädiagnoosin aiheuttama stressi tai syöpähoidot selittävät yhteyden.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim