1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Antisemitismi yleistynyt Euroopassa jonkin aikaa

Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen ja turvallisuusasiantuntija Reijo Muuri arvioivat Kööpenhaminan terrori-iskuja Ylen aamu-tv:ssä maanantaina. Saarinen pitää mahdollisena, että iskut ovat saaneet vaikutteita radikaalista islamista.

Kotimaan uutiset
Juha Saarinen ja Reijo Muuri.
Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen ja turvallisuusasiantuntija Reijo Muuri aamu-tv:ssä maanantaina

Antisemitismi on ilmiönä yleistynyt Euroopassa jo jonkin aikaa, jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen arvioi. Hän kommentoi Tanskan viikonlopun tapahtumia Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Tanskan Kööpenhaminassa aseistautunut mies hyökkäsi lauantaina kulttuuritaloon ja sunnuntaiyönä juutalaisten synagogaan. Kaksi ihmistä kuoli, ja viisi poliisia haavoittui.

Sunnuntaiaamuna poliisi surmasi iskuista epäillyn Nørrebron rautatieasemalla.

– Näkisin, että (antisemitismi) on laajempana ilmiönä yleistynyt Euroopassa jonkin aikaa. Myös radikaalin islamismin voimistuminen vaikuttaa siihen hyvin keskeisesti.

– Radikaali islamismi on vahvistunut ympäri Euroopan vähintään kolmen neljän vuoden ajan aika merkittävästi. Tämä tietysti lisää antisemitististen väkivallantekojen riskiä, Saarinen sanoo.

Aamu-tv:ssä vieraillut turvallisuusasiantuntija Reijo Muuri totesi, että juutalaisyhteisöt ovat varautuneet tähän eri maissa ja antisemitismi on ollut pysyvä ilmiö satoja vuosia.

"Syrjäytyneitä, katkeria tai muuten yhteisöstä ulos jääneitä"

Muuri arvioi Kööpenhaminan iskujen kertovan siitä, että on ihmisiä, joilla on tarve esittää jotain. Hänen mukaansa taustalla on usein syrjäytyneitä, katkeria tai muuten yhteiskunnasta tai yhteisöstä ulos jääneitä. He saavat virikkeitä tekoihinsa "jostakin", Muuri sanoo.

– Tässäkin tämä tekijä on ollut vankilassa ja joidenkin arvioiden mukaan saanut informaatiota Isis-systeemistä. Ehkä hän on tehnyt omat ratkaisunsa.

Saarinen pitää mahdollisena, että iskut ovat olleet radikaalin islamin inspiroimia. Hänen mielestään yhteys Isis-järjestöön tai al-Qaidaan on mahdollinen, mutta asiaa on liian aikaista spekuloida.

Se, mikä Tanskan tapahtumissa on mielenkiintoista, on se, että iskut pyrittiin kohdistamaan samoihin kohteisiin kuin Ranskassa tammikuussa, Saarinen sanoo. Ranskan Pariisissa aseistautuneet miehet hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaan.

– Isketään juutalaisyhteisöä kohtaan, ja isketään myös sananvapautta kohtaan. Tietysti (Tanskassa) tapahtumassa oli mukana ruotsalainen pilapiirtäjä (Lars Vilks), joka ilmeisesti oli tämän ensimmäisen iskun kohde.

Saarinen arvioi, ettei terrorismia ole nykyään määrällisesti kovin paljoa enempää kuin aiemmin. Terrorismi on tänä päivänä asia, jolla mediassa saa huomiota, hän sanoo.

– Se luo hyvin paljon epävarmuutta ja turvattomuutta, mitä valitettavasti mediassa huomioidaan isolla kädellä. Siinä on hyvin hieno raja, lisätäänkö tietoisuutta vai lisätäänkö pelkoa. Mielestäni pelon lietsontaa ei missään nimessä kannata harjoittaa.

Saarinen ei näe, että Suomeen kohdistuisi tällä hetkellä akuuttia uhkaa.