Hyppää sisältöön

Miksi allergikko voi syödä omenasosetta, mutta tuore omena aiheuttaa oireita? – Selitys löytyy proteiinista

Moni allergikko on havainnut, että esimerkiksi raaka porkkana tai omena aiheuttavat allergisia oireita, mutta hieman käsiteltynä samoja ruoka-aineita voi nauttia ilman oirehtimista. Selitys löytyy ruoka-aineiden proteiineista, jotka muuttuvat, kun ruokaa kuumentaa tai vaikkapa raastaa. Joskus jopa pelkkä jääkaapissa käyttäminen auttaa asiaan.

Kuva: Yle

Huulet turpoavat, suuta kutittaa, joillakin jopa korvat kutisevat. Siinä muutamia oireita mitä allergikot voivat ruoka-aineista saada. Allergia- ja astmaliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin joka toinen koivuallerginen reagoi juureksiin, vihanneksiin tai hedelmiin. Oireet ovat yleensä lieviä, mutta niiden voimakkuus voi vaihdella.

– Kun siitepölyallergikko saa tällaisia oireita, puhutaan ristiallergiasta. Oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi omenat, porkkana, herne ja kiivi, kertoo Mikkelin kaupungin laillistettu ravitsemusterapeutti Seija Kohvakka.

Ympäristössämme on paljon aineita, jotka muistuttavat toisiaan. Esimerkiksi mansikan sisältämä valkuaisaine muistuttaa koivun siitepölyn valkuaisainetta. Siksi ristiallergia voi syntyä kahden päällisin puolin täysin toisistaan riippumattoman asian välille.

– Kuumennettaessa, raastaessa tai vaikkapa kylmäkäsittelyssä näiden ruoka-aineiden proteiinien rakenne muuttuu. Silloin allergisen elimistössä olevat vasta-aineet eivät enää tunnista näitä proteiinirakenteita, eikä oireita tule tai ne tulevat hyvin lievinä, Kohvakka selventää ristiallergian mekanismia.

Jokainen allergia on erilainen

Kohvakka muistuttaa allergioiden olevan hyvin yksilöllisiä. Siinä missä joku toinen siitepölyallergikko sietää omenaa ja perunaa, ei toinen pysty nauttimaan näitä ruoka-aineita edes käsittelyn jälkeen.

– Jollekin voi auttaa jo pelkkä vaikkapa omenan jääkaapissa säilyttäminen, mutta toiselle vasta hilloaminen auttaa sietämisessä. Ja siitepölyaikaan, kun elimistö on valmiiksi hälytystilassa, voi oireita tulla paljon herkemmin kuin syksyllä ja talvella.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Siitepölykauden jälkeen oireita ei välttämättä tule ollenkaan. Ravitsemusterapeutti Seija Kohvakka kehottaa testaamaan varovaisesti, millä tavalla käsitelty ruoka voisi sopia.

– Se on oikeastaan vaan kokeiltava omalla kohdalla mikä sopii ja mikä ei. Ruokaa voi ensin hieroa vähän huuliin. Jos oireita ei tule, voi pientä määrää ruoka-ainetta pyöritellä suussa. Jos vielä silloinkaan ei oireita, kuten turpoamista tapahdu, voi ruokaa uskaltaa jo nielaistakin. Mutta jokainen tietenkin tekee nämä kokeilut omalla vastuullaan.

Ristiallergia on hyvä erottaa ruoka-aineallergiasta. Lapsilla ruoka-aineallergiat ovat yleisimpiä kuin aikuisilla eli ne usein häviävät tai helpottuvat iän mukana.

– Ruoka-aineallergiaa aiheuttavat muun muassa kananmuna, maito ja kala. Niiden kohdalla ei yleensä minkäänlainen käsittely auta, vaan ne aiheuttavat vakaviakin oireita. Esimerkiksi herkimmille kala-allergikoille jo kalan haju aiheuttaa oireita. Tämä johtuu siitä että kalasta haihtuu proteiineja ilmaankin, ja nämä proteiinit juuri aiheuttavat allergisia oireita.