Neuvostohuumori, KGB ja toisinajattelijat nousevat Lenin-museon näyttelyteemoiksi

V. I. Leninin henkilöhistoria jää vähemmälle, kun Tampereen Lenin-museo uudistaa perusnäyttelynsä. Museon kävijät saivat äänestää tulevista näyttelyteemoista.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tampereen Lenin-museon perusnäyttely uudistuu. Kevään ja kesän 2014 aikana museoväki kysyi museon kävijöiltä, millaisen museon he haluavat. Vastauksia kertyi yli 7 000.

Suurimman suosion teemoista saivat neuvostohuumori, arkielämä Neuvostoliitossa, KGB, pakkotyöleirit ja toisinajattelijat.

Museonjohtaja Kalle Kallio sanoo, että kuvaava on se, että näistä teemoista Lenin-museo ei tällä hetkellä kerro lainkaan. Luvassa onkin museon radikaali uudistaminen.

– Totta kai kysely antoi selvän viestin, että muutosta tarvitaan. Uudistuksen jälkeen museomme ei ole enää henkilöhistoriallinen museo vaan siellä kerrotaan Neuvostoliiton historiasta ja Neuvostoliiton ja Suomen suhteista.

V. I. Leninin henkilöhistoriaa ei kuitenkaan kokonaan unohdeta, se myös nousi kyselyssä kuudenneksi lähes samalla äänimäärällä kuin toisinajattelijat.

Hienoin maalaus säilyy varmuudella

Kallion mukaan museon tulevan näyttelyn käsikirjoitusta tehdään parhaillaan. Vielä ei ole varmaa, mitä osia tai esineitä vanhasta näyttelystä jätetään jäljelle.

– Suunnittelutyö on vielä kesken, mutta varmuudella säilytetään ainakin museon hienoin maalaus,  Vladimir Serovin työ "Lenin julistaa neuvostovallan".

Kallio kertoo, että Lenin­-museossa oleva teos on sikäli harvinainen, että teoksesta tehtiin useita kopioita Neuvostoliitossa.

– Maalauksessa Leninin taustalla esiintyvät mm. Stalin, KGB:n perustaja Feliks Dzeržinski ja neuvostojohtaja Jakov Sverdlov. Stalinin kuoleman jälkeen kasvogalleria muuttui niin, että heidän päälleen useimmissa kopioissa maalattiin tunnistamattomia punakaartilaisia, mutta Lenin­-museon kopio oli Suomessa ja pysyi alkuperäisasussa.

– Maalaus kertoo siis aiheensa lisäksi myös neuvostopropagandan muutoksista.

Vanha näyttely suljetaan yleisöltä elokuun lopussa. Uudistunut museo avataan yleisölle kesällä 2016.

Tampereen Lenin-museo yhdistyi vuoden 2014 alussa Työväenmuseo Werstaaseen.