Egypti iski Isisin kohteisiin Libyassa

Isis julkaisi sunnuntaina videon, jossa se tappaa sieppaamiaan egyptiläisiä. Egypti ja Libya iskivät Isisin kohteisiin ja aikovat myös jatkaa iskuja, kerrotaan Libyan ilmavoimista.

Ulkomaat
Al-Hayat -mediakeskuksen julkaisema kuvakaappaus videolta jossa Isisin taistelijat vievät panttivankeja mestattavaksi Tripolissa, Libyassa.
Al-Hayat -mediakeskuksen julkaisema kuvakaappaus videolta jossa Isisin taistelijat vievät panttivankeja mestattavaksi Tripolissa, Libyassa.AFP / Lehtikuva

Egypti kertoo tehneensä ilmaiskuja ääri-islamistisen Isis-järjestön asevarastoihin ja koulutusleireille Libyassa. Iskut olivat kosto egyptiläisten koptikristittyjen tappamisesta. Isis julkaisi sunnuntaina videon heidän kaulansa katkaisemisesta.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien silminnäkijöiden mukaan Egyptin koneet iskivät ainakin seitsemän kertaa Dernan kaupunkiin Itä-Libyaan. Epäselvää on, tehtiinkö iskuja myös muihin kohteisiin.

Myös Libyan ilmavoimat kertoo iskeneensä Dernaan, jonka ääri-islamistit valtasivat viime vuonna. Viestissä, jonka ilmavoimat julkaisi sosiaalisessa mediassa, ei kerrottu yksityiskohtia iskusta, mutta komentaja Saqer al-Joroushin mukaan niistä sovittiin Egyptin kanssa ja myös yhteistä jatkoa on luvassa.

Isis sieppasi 21 koptikristittyä maatyöläistä Sirtessa tammikuussa. Videolta ei ilmene, tapettiinko kaikki. Egypti on julistanut viikon mittaisen suruajan uhrien kunniaksi.

Mestausvideo on ensimmäinen, joka Isis julkaisee muualta kuin Irakista ja Syyriasta, jossa on sen itsenäiseksi kalifaatiksi julistama pääalue. Videolla ryhmä sanoo aikovansa valloittaa Rooman.

Koptikristittyjen tappamiisen Isis sanoo kostoksi tavasta, jolla Egypti kohteli islaminuskoon kääntynyttä koptinaista vuonna 2010. Islamistien mukaan nainen joutui kirkkonsa vangiksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters