Skicross vai skileik? "Ei kannata jumittua terminologiaan, kisaan osallistuneet pitivät lajista"

Vuokatissa juniorit kilpailivat viikonloppuna yhdistetyn LIDL-cupissa uudella tavalla. Alppihiihtoelementtejä ja maastohiihtoa yhdistävästä lajista käytettiin nimitystä skicross, mutta myös skileik-termi on käypä.

urheilu
Skicross -rataa ja hyppyrimäet Vuokatissa.
Minna Heikura / Yle

Yle Kainuu uutisoi viikonloppuna Vuokatissa järjestetystä kisasta, jossa nuorten yhdistetyn LIDL-cupiin osallistuneet pääsivät kokeilemaan uutta lajia, skicrossia. Lukijalta saadun palautteen mukaan laji olisi kuitenkin vanha norjalainen alamäkeen hiihdettävä yleisölaji skileik, mutta Vuokatin valmennuskeskuksen johtaja Jyri Pelkonen toteaa terminologialla olevan hyvin vähän merkitystä.

– Skicross-termiä on käytetty yleisesti muutenkin, ja rinteissä käydään skicross-kisoja freestylen ja lumilautailun puolella. Itse asiassa puhuimme sunnuntaina juuri tästä terminologiasta, ja että suomentaminen olisi ihan pakoillaan. Voihan lajista käyttää skileik-termiäkin.

– Mutta turha tehdä tikusta asiaa, että onko se skicrossia vai skileikia. Ei kannata jumittua terminologiaan, kisaan osallistuneet pitivät lajista. Se on tärkeämpää kuin nimi. Tämän tyyppisille tapahtumille on valtavasti kysyntää. Luulen, että keväällä Vuokatissa järjestetään vastaavanlainen, mutta pienempi tapahtuma joko meidän tai jonkun toisen toimijan taholta. Ja ensi vuoden tammikuussa kalenteriin on jo merkitty valtakunnallinen isompi tapahtuma, Pelkonen jatkaa.

Vuokatissa kilpailtiin lajissa Suomessa ensimmäisen kerran sunnuntaina, ja kisaan osallistui viitisenkymmentä junioria. Yhdistetyn kisassa hypättiin normaaliin tapaan mäkiosuus, mutta hiihto suoritettiin skicross-radalla maastohiihtosuksilla. Vuokatin radalla oli muun muassa erilaisia taitorasteja ja hyppyreitä.

Ensi vuonna Lillehammerissa käytävissä talvilajien Nuorten olympialaisissa laji on uutena virallisena kilpailulajina maastohiihdossa. Siellä nimenä käytetään cross-country crossia, jossa rata on samantyyppinen kuin Vuokatissa sunnuntaina.