Pohjolan Osuuspankin Helmi-palkinto jaettiin kolmen kesken

Pohjolan Osuuspankin vuosittainen Helmi-palkinto on jaettu jo yhdeksännen kerran. Palkinnon saivat tänä vuonna Taito Lappi ry:n käsityökoulu Peukku, Lapin Kamariorkesteri ja saamelaistaitelija Niillas Holmberg Utsjoelta.

Yle Saame
virkatut lapaset ja takansytykeruusuja
Taito Lappi ry:n työn tuloksia: piisiruusut ja tunisialaisella virkkaustekniikalla syntyneet lapasetSirkku Savusalo / Yle

Pohjolan Osuuspankki myöntää vuosittain 10 000 euron suuruisen Helmi-palkinnon yhteisöille tai yksityishenkilöille pankin toimialueella. Palkinto voidaan jakaa enintään kolmen tahon kesken.

Pankki myöntää tunnustuksen ansioituneesta työstä Lapin tai sen asukkaiden hyväksi erityisesti tieteen, taiteen, kulttuurin tai urheilun alueella.

Vuonna 2015 Helmi-palkinnon jaetaan kolmen saajan kesken. Palkinnon saavat Taito Lappi ry:n käsityökoulu Peukku, Lapin Kamariorkesteri ja saamelaistaitelija Niillas Holmberg Utsjoelta.

Käsityökoulu Peukku

Taito Lappi ry. on perustettu vuonna 1908. Se on antanut käsityötaiteen opetusta käsityökoulu Peukussa vuodesta 1991. Opetukseen pääsevät mukaan kaikki yli 7-vuotiaat, sillä Peukussa on ryhmiä Mini-Peukuista aikuisikäisiin asti. Nuorille järjestetään erillisiä Kesä Peukku –kursseja.

Peukussa opetetaan käsityön eri vaiheita suunnittelusta toteutukseen. Opiskelussa on keskeistä käsillä tekemisen ja kokemisen ilo halu ja uteliaisuus sekä rohkeus tulkita taidetta persoonallisesti.

Käsityökoulu Peukun opetus perustuu opettajien vuosittain eri ikäryhmille tekemään opetussuunnitelmaan, joka on laadittu opetushallituksen antaman taiteen perusopetuksen visuaalisen taiteen opetussuunnitelman perusteiden mukaan.

Lapin Kamariorkesteri

Lapin Kamariorkesteri perustettiin vuonna 1972. Se on koko EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri, ja se konsertoi Rovaniemen Korundin lisäksi muuallakin Lapin maakunnassa.

Kamariorkesteri on myös kysytty vierailija eri festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla. Elokuussa 2014 orkesteri konsertoi menestyksellisesti taiteellisen johtajansa, kapellimestari John Storgårdsin johdolla Itävallassa Carinthischer Sommer –festivaalilla ja Lontoon BBC Proms –festivaalilla.

Orkesteri on saanut lukuisia tunnustuksia ja huomionosoituksia niin ennakkoluulottomista ohjelmavalinnoistaan kuin tekemistään levytyksistäkin. Viime joulun alla orkesteri julkaisi Oi jouluyö –levyn yhdessä sopraano Soile Isokosken kanssa.

Saamelaistaitelija Niillas Holmberg

Niillas Holmberg on monilahjakkuus, jolle Utsjoki ja Tenonjokilaakso ovat sydäntä lähellä. Vanhat saamelaiset ovat hänen kielellisiä esikuviaan.

Jo hänen toinen runoteoksensa, "Jottei outo tulisi oudommaksi", palkittiin Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinnolla. Kolmas kirja, "Jos itseni pelastan itseltäni", on juuri julkaistu suomeksi.

Niillas on lisäksi myös näyttelijä, ja hän esiintyy laulajana neljässä eri kokoonpanossa. Perheen pienimmät tuntevat hänet Ylen saamenkielisen lastenohjelman, Unna Junnan, juontajana.

Vuonna 2015 Helmi-palkintotoimikuntaan kuuluivat maakuntajohtaja Mika Riipi (pj.), Lapin yliopiston vararehtori Minna Uotila, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela ja Lapin Radion toimittaja Sirkku Savusalo.