1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saamelaismuusikko Niillas Holmberg avaa maailman pohjoisimman muotoiluviikon

Rovaniemellä avataan maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week maanantaina. Avajaisissa esiintyy nuori saamelainen monitaiteilija Niillas Holmberg. Muotoiluviikko muuttaa Arktikumin ja Pilkkeen ympäristön muotoilukeskukseksi.

Niillas Holmberg Kuva: Aslak Paltto / Yle Sápmi

Arctic Design Weekin avajaisjuhla käynnistää seitsemän päivää jatkuvan muotoiluviikon Rovaniemellä.

Avajaisissa maanantaina illalla esiintyvät Niillas Holmberg, saamelainen lauluntekijä-näyttelijä-runoilija, sekä klassisen musiikin säveltäjä ja multi-instrumentalisti Roope Mäenpää. Kaksikko esittää arktista folkmusiikkia Arktikumin pihapiirissä, ellei kova pakkanen pakota siirtymään sisälle Pilkkeeseen.

Muotoiluviikko muuttaa Arktikumin ja Pilkkeen ympäristön muotoilukeskukseksi. Siellä on tarjolla mm. lounge, ravintola, näyttelyjä ja design-puoti.

Arktikumin näyttelytilassa toimiva Design Puoti myy viikon ajan muun muassa Lapin yliopiston opiskelijoiden suunnittelemia designtuotteita, koruja, asusteita ja sisustusesineitä. Mukana ovat muotoilijat Heidi Lehto-Karhu, Kati Leinonen, Lasse Paldanius, Lasse Virtanen, Anna Vuorinen, Henry Kestilä ja Iiro Rautiainen, Paulus Perkkiö ja Tuomas Paananen sekä MAINAS -projektiryhmä.

Design Puodin omistaa Lapin yliopiston ylioppilaskunnan Lapin Lyyli Oy.

Näyttelyitä ympäri kaupunkia

Maanantaina Pilkkeessä avataan ADW Lounge. Tilassa on pop up –ravintolan lisäksi Arctic Inspiration Underground -näyttely, joka esittää monipuolisesti opiskelijoiden teoksia ja näkemyksiä teemalla pohjoinen/arktinen. Töitä näyttelyyn on saatu sekä Suomesta että Kanadasta.

Arctic Design Weekin näyttelyt ja tapahtumat levittäytyvät Arktikumin ja Pilkkeen lisäksi myös ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Kauppakeskus Revontulessa on Tekijöiden olkkari. Näyttelyitä löytyy myös Taito-Lapista, Galleria Värinästä, pääkirjastosta sekä Lapin Yliopiston pääkampukselta.

Designviikon kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy.

KORJATTU klo 15.08: ADW Loungen paikka on Pilke, ei Arktikum.