1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paperinkeräyksen tarve vähenee, kun yhä useampi lukee lehtensä verkossa

Paperinkierrätyksellä on Suomessa pitkät perinteet. Kierrätys toimii hyvin, mutta tonnimäärät ovat vähentyneet, kun esimerkiksi sanomalehtiä luetaan entistä enemmän netissä.

Kotimaan uutiset
Kuva lehtiroskiksen sisällöstä.
Antti Kettumäki / Yle

Internetin suosio näkyy myös paperinkierrätyksen määrässä. Viime vuosina tonnimäärät ovat olleet laskussa. Yhä harvempi tilaa sanomalehtiä, koska uutiset luetaan suoraan netistä.

– Paperin kerätty määrä on meidän yrityksellämme noin 160 000 tonnia vuodessa, ja aluekeräyspisteissä määrä vähenee vuosittain 5–6 prosenttia, kertoo Paperinkeräys Oy:n Pohjois-Suomen kenttäpäällikkö Jaakko Jäntti.

Suomen Keräystuote Oy:n mukaan kotikeräyspaperia kerättiin vuonna 2013 yhteensä 300 000 tonnia.

Aluekeräyspisteitä on koko maassa noin 9 000, mutta määrää on jouduttu jo karsimaan.

– Vastaan Pohjois-Suomen alueesta ja keräyspaikkoja on jouduttu vähentämään kylien hiljenemisen myötä. Lisäksi pisteitä on siirretty kauppojen läheisyyteen, missä ihmiset liikkuvat, Jäntti kertoo.

Paperinkeräyksen hoitavat paikalliset yrittäjät, joilta Paperinkeräys Oy ostaa kierrätyspaperin.

Paperin kerätty määrä on noin 160 000 tonnia vuodessa, ja aluekeräyspisteissä määrä vähenee vuosittain 5–6 prosenttia.

Jaakko Jäntti

Paperinlajittelulla on pitkät perinteet

Paperia on jatkojalostettu jo pitkään. Sen kierrättäminen aloitettiin vuonna 1943 ja suomalaiset ovat tottuneet kierrätykseen. Maassa toimii kaksi tuottajayhteisöä, Suomen Keräystuote ja Paperinkeräys Oy, joiden toiminta-alueena on koko maa.

– Paperinlajittelussa on niin pitkät perinteet, että suomalaiset osaavat sen hyvin, sanoo Paperinkeräys Oy:n kenttäpäällikkö Jaakko Jäntti.

Pohjois-Suomen alueelta kerättävä paperimäärä päätyy Jämsään Kaipolan tehtaalle.

– Suurin osa päätyy sinne, ja siellä siitä tehdään muun muassa uutta sanomalehtipaperia ja pehmopaperia eli uusioraaka-ainetta.

Korjaus 17.2. kello 14:06 : Korjattu, että aluekeräyspisteitä on koko maassa noin 9000, ei 6000. Lisätty myös Suomen Keräystuote Oy:n tieto kerätyn paperin määrästä.

Lue seuraavaksi