Ikänäköleikkaus jakaa lääkärien mielipiteet – riskejä vai riemua?

Ikänäköleikkaukset jakavat lääkärikunnan mielipiteitä. Toiset vannovat näköä tarkentavien leikkausten nimeen, toiset pitävät niitä turhina ja riskialttiina. Yksityiset lääkäriasemat kilpailevat asiakkaista samalla, kun kunnallisella puolella peräänkuulutetaan malttia päätöksentekoon.

Kotimaa
silmälääkäri
Katja Halinen / Yle

Moni silmälaseihinsa kyllästynyt hakeutuu lääkärin vastaanotolle tarkemman näön toivossa. Usein leikkaukset eivät olisi tarpeellisia, mutta mukavuus painaa vaakakupissa.

– Osan ikänäköleikkauksista voisi jättää tekemättä tai ne voisi tehdä yksinkertaisemmin. Jos optisilla järjestelmillä pystytään korjaamaan silmän vika, joka ei aiheuta potilaalle haittaa tai vaivoja, en lähtisi tekemään leikkausta, toteaa silmätautien ylilääkäri Pasi Pehkonen Satakunnan keskussairaalasta.

Pehkosen mukaan leikkausta kannattaisi harkita vain sellaisissa tilanteissa, joissa ikänäkö aiheuttaa suuria ongelmia tai vaivoja. Hänen mukaansa leikkauksissa piilee aina riski, jonka ottamista kannattaa harkita tarkkaan.

– Kaikki leikkaukset ovat periaatteessa vaarallisia. Riskinä on aina jopa silmän menettäminen. Todennäköisyys on toki pieni, mutta toivon, että sekin huomioidaan.

Harkintaa jo ennen lääkärin tapaamista

Ikänäköleikkauksia tekevän Medilaserin silmäkirurgi Petri Oksman kertoo, että leikkauksen hyödyistä ja haitoista kerrotaan asiakkaalle aina ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.

– Jos leikataan sata potilasta niin yksi tai kaksi saattaa kokea, että leikkaus ei auttanut tarpeeksi eikä näkö parantunut riittävästi. Vakava riski, kuten silmän sisäinen bakteeritulehdus, on todella harvinainen, mutta kyllä sekin toki mahdollinen on, Oksman toteaa.

Oksmanin mukaan asiakkaat ovat yleensä jo tehneet päätöksensä siinä vaiheessa, kun he saapuvat vastaanotolle.

– Eivät ihmiset tule edes käymään, jos he pelkäävät. Suurin osa on harkinnut asiaa tarkkaan ja heille on tärkeintä päästä nauttimaan elämästä ilman silmälaseja.