Ebolaepidemian sulkemat koulut avattiin Liberiassa

Koululaisten lämpötila mitataan, ennen kuin he pääsevät luokkasaliin. Lisäksi luokkien kokoja pitää pienentää, kehottavat viranomaiset.

ebola
Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijä poltti purettavan Ebola-sairaalan teltan rakenteita 27. tammikuuta Monroviassa, Liberiassa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijä poltti purettavan Ebola-sairaalan teltan rakenteita Monroviassa, Liberiassa 27. tammikuuta.Zoom Dosso / AFP / Lehtikuva

Liberiassa avataan koulut, jotka suljettiin ebolaepidemian takia puoli vuotta sitten. Kaupungeissa lapset pääsivät opintielle maanantaina, monin paikoin maaseudulla odotetaan yhä.

Kouluissa ollaan edelleen varuillaan ebolaviruksen takia: luokkaan pääsee vasta, kun ruumiinlämpö on mitattu. Kouluihin on toimitettu yli viisi tuhatta pakkausta, jotka sisältävät muun muassa kuumemittarin ja käsidesiä, kertoo apulaisopetusministeri Remses Kumbyah.

Liberiassa kaikki luokka-asteet ovat usein samassa salissa. Kumbyah kehottaa pienentämään oppilaiden määrää yhdessä luokassa enintään 50 oppilaaseen normaalin sadan tai useammankin sijaan, jotta oppilaat eivät joudu ahtaudessa koskettamaan toisiinsa.

Ebola on tappanut Liberiassa yli 3 800 ihmistä. Sairastuneita on nyt enää muutamia, mutta terveysviranomaiset ovat varoittaneet, että yhdestäkin tapauksesta voi leimahtaa uusi epidemia.

Epidemian koettelemat Liberia, Sierra Leone ja Guinea ovat asettaneet tavoitteekseen, että kahden kuukauden päästä ebolaa ei esiinny enää lainkaan.

Lähteet: AP, Reuters