Iso kulttuuriteko on lähellä: urkuharvinaisuus soi Kokkolassa ehkä jo ensi vuonna

Kokkolassa urkuharvinaisuuden pelastaminen on lähellä. Yli 130 vuotta vanhan soittimen kunnostus saataneen jalalle tänä vuonna. Kaarlelan kirkon vanhat urut ovat viruneet varastossa vuosikymmeniä. Nyt seurakuntayhtymä on saanut remonttipotin lähes kasaan.

Kotimaa
Mies raottaa laatikkoa ja tarkistaa vanhojen urkupillien kuntoa.
Kanttori Christian Ahlskog raottaa laatikkoa ja tarkastaa urkupillien kuntoa.Kalle Niskala / Yle

Urkuprojektissa mukana oleva kanttori Tuomo Viherjuuri on toiveikas. Vanhojen urkujen kunnostushanke sai tammikuussa opetusministeriötä 50 000 euroa. Summa on merkittävä koko urakan onnistumisen kannalta.

– Ollaan aika lähellä kulttuurihistoriallisen soittimen todellista pelastamista, Kokkolan suomalaisen seurakunnan kanttori Viherjuuri heittää.

Ollaan aika lähellä kulttuurihistoriallisen soittimen todellista pelastamista.

kanttori Tuomo Viherjuuri

Seurakuntayhtymä kaavailee ottavansa urut käyttöön Marian kappelissa. Yhtä suurta ja yhtä alkuperäisessä kunnossa olevaa soitinta ei ole käytössä Suomessa missään.

– Olisi tämä iso kulttuuriteko. Ne olisivat suurimmat soittokuntoiset Normann-urut Suomessa ja maailmallakin on vain yhdet suuremmat, juuri Virossa, kertoo Viherjuuri.

Yleisö voi päästä kuuntelemaan harvinaisuutta jo ehkä vuoden kuluttua.

Kokkolan seurakunta omistaa myös toiset, lähes yhtä vanhat urut. Kokkolan entisen puukirkon urkujen entisöimistä harkitaan vasta sitten, jos Kaarlelen kirkon urut saadaan soittokuntoon.