Terroritekojen estäminen edellyttää myös kaupunkilaisten valppautta

Hiljaisten signaalien havaitseminen on tärkein keino terroritekojen estämiseksi, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen. Yle Helsingin nettistudiossa vieraillut Tolvanen on taustaltaan pitkän linjan poliisi sekä toiminut Helsingin väkivaltarikosyksikön johtajana.

Kotimaa
Kari Tolvanen
Yle Helsingin nettistudiossa kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.). Pitkän linjan poliisi ja Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajanakin toiminut Tolvanen pohtii mm. terrori-iskujen mahdollisuutta Suomessa sekä kertoo mikä on ollut hänen elämänsä tiukin paikka. Toimittajina Nina Svahn ja Tiina von Martens.

Viikonvaihteen ampumavälikohtaukset Tanskassa toivat terroriteot yhä lähemmäksi Pohjolan perukoita. Kööpenhaminassa kaksi ihmistä ampunut ja viittä haavoittanut tekijä iski ensin kulttuurikeskuksella ja myöhemmin synagogan tuntumassa.

Yle Helsingin nettistudiossa vieraillut kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen sanoo, ettei pitäisi ihmeenä jos vastaavanlainen teko tapahtuisi Helsingissä. Tolvanen on pitkän linjan poliisi sekä toiminut Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajana.

– Kyllähän Suomeen kaikki paha tuolta maailmalta on tullut. On tullut kouluampumiset, on tullut kaikki muut. Meillähän yritettiin tuhoisaa yliopistoiskua Helsingissä vuosi sitten ja olihan se uskomatonta, Kari Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan yksittäisten tekijöiden tapauksissa on monesti kysymys teon kopioinnista. Motiivi terroristisen teon ihailuun voi olla mikä tahansa.

– Se on itse asiassa aika paha muutos, koska yksittäisen henkilön pään sisälle on vaikea päästä, Tolvanen summaa.

"Rahalla ostettu turvallisuus on vain yksi keino"

Tekojen estämiseksi Kari Tolvanen nostaa esiin hiljaiset signaalit. Hänen mukaansa viranomaisten pitää pystyä tekemään työtään herkällä korvalla sekä vaihtamaan tietoja keskenään. Osavastuun Tolvanen kuitenkin vierittää tavallisille kaupunkilaisille.

Yksittäisen henkilön pään sisälle on vaikea päästä.

kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.)

– Ihan tavallistenkin ihmisten täytyy pitää silmiään vähän enemmän auki ja tarvittaessa ilmoittaa havainnoistaan viranomaisille. Tiedustelu on se, millä näitä tekoja pystytään ehkäisemään.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ei näe Suomessa tarvetta turvallisuustason nostamiseen Tanskan iskujen jälkeen. Hänen mukaansa uhka-arvio on päivitetty viime kesänä, eikä sitä ole tarvetta muuttaa.

Poliisi on kuitenkin lisännyt valvontaa muun muassa kauppakeskuksissa ja liikenteen solmukohdissa, kertoo Ylen A-Studiossa sunnuntaina vieraillut poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

Myös Suomen juutalaiset seurakunnat ovat pyytäneet poliisilta apua tapahtumiensa turvaamiseen. Hallitus on myöntänyt Helsingin juutalaiselle seurakunnalle 100 000 euroa turvallisuuslaitteiden ostoon.

– Rahalla ostettu turvallisuus on yksi keino, mutta sitten totta kai on paljon muuta. Lähtien ihan asenteista, koulutuksesta, toimintamalleista, mutta rahalla voi tehdä tiettyjä turvajärjestelyjä, kansanedustaja Kari Tolvanen sanoo.

Suomessa terrorististen rikosten kriminalisointi on Tolvasen mukaan ajantasalla. Esimerkiksi henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu on kriminalisoitu.