Lämpötilojen sahaaminen toi järvien jäille vaarallisen luonnonilmiön

Jäällä liikkujia varoitellaan mahdollisista railoista. Varsinkin moottorikelkkailijoiden kannattaa ottaa luonnonilmiö huomioon, sillä railon reuna voi nousta korkealle, eikä sitä välttämättä aina havaitse.

Kotimaa
Railo Tehinselällä.
Ari Puolakka

Suuret lämpötilanvaihtelut saavat jään elämään. Esimerkiksi Päijänteellä keskelle Tehinselkää on äskettäin syntynyt suuri railo.

Vaikka railo olisikin jäässä ja kestäisi ylittämisen, varsinkin moottorikelkkailijoiden kannattaa ottaa koholla olevat railon reunat huomioon.

Päijänteellä paljon liikkuva Sysmän Moottorikelkkakerhon varapuheenjohtaja Pekka Kantonen kehottaa kelkkakuskeja hillitsemään vauhtia, sillä koholla olevaa railon reunaa voi olla välillä vaikea havaita.

– Järven jäällä näkyvyys on hyvä, ja monella voi olla houkutus ajaa vähän kovempaa, mutta auringon heijastus voi yllättää eikä railoa ehdi nähdä.

Railoja myös muualla

Vesijärven Enonselällä havaittiin suuri railo jo tammikuussa.

– Lisäksi Siikaniemen edustalla on pienempi versio, mutta muista railoista ei ole toistaiseksi havaintoja, kertoo Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen kenttämestari Esa Huhtanen.

Tottumattoman silmä ei vaarapaikka välttämättä havaitse.

Esa Huhtanen

Huhtanen muistuttaa, että railo voi olla myös piilossa lumen alla.

– Kokenut jäällä kulkija voi nähdä painauman, joka paljastaa railon, mutta tottumattoman silmä sitä ei vaarapaikka välttämättä havaitse.

Lahden Vesijärvellä jäätilanne on kohtuullisen hyvä, mutta jään paksuus vaihtelee suuresti.

– Jäätä on keskimäärin 28–40 senttiä, mutta on myös paikkoja, joissa sitä on vain pari senttiä, Huhtanen muistuttaa.

Railo Tehinselällä Päijänteellä.
Tehinselkää halkova railo on kolmisen metriä leveä. Ari Puolakka