Kaupoissa lukuisia vaarallisia maustetuotteita

Markkinoilla on useita Santa Marian valmistamia maustetuotteita, jotka saattavat olla vaarallisia kuluttajille. Yhtiö joutuu vetämään markkinoilta toistakymmentä mantelijauhetta sisältävää paprikajauhetuotetta.

Kotimaa
Santa Maria maustepurkin kylki
Petteri Sopanen / Yle

Santa Maria Finland joutuu vetämään kaupoista toistakymmentä maustetuotetta, joista on löydetty pieniä määriä mantelijauhetta. Mantelijauheesta ei ole mainintaa tuotteiden sisältöluetteloissa. Valmistajan tarkistuksissa mantelijauhetta on löytynyt tuotteiden paprikajauheesta.

Santa Maria vetää toistakymmentä tuotetta pois kaupoista. Koko tuoteluettelo (siirryt toiseen palveluun) löytyy Elintarvikevirasto Eviran sivulta.

Tuotteita on toimitettu laajalti ympäri maata kaikkien keskusliikkeiden kautta. Mantelijauhe havaittiin lauantaina, joten mausteet eivät luultavasti ole ennättäneet kauppojen hyllyille. Yhtiöstä sanotaan, että tuotteita eii ole myyty kuin melko pieniä eriä eri puolille.

Tuotteita käytetään etupäässä grilli- ja espanjalais-meksikolaisissa ruoissa.

Pähkinä- ja manteliallergian oireet saattavat olla vaarallisia.

Yhtiön tietoon ei ole tullut yhtään tapausta, jossa mausteista olisi aiheutunut vahinkoa. Mausteet ovat myynnissä ympäri vuoden, mutta tuotteita käytetään paljon enemmän grillikautena. Sesongin ulkopuolella tuotteet on helpompi myös kerätä pois markkinoilta, kun erät eivät ole isoja.

Santa Marialla ei vielä tiedetä mistä manteli on eksynyt tuotantoon. Mausteet on valmistettu Ruotsissa, jossa ei yhtiön mukaan pitäisi olla lainkaan mantelia tuotannossa. Myös yhtiön alihankkijan tuotanto pitäisi olla mantelivapaata.

Yhtiö on päättänyt tuhota koko pilaantuneen erän ja korvaa kulut tuotteita ostaneille.