KHO: Parkkikiekon saa laittaa myös tuulilasin yläosaan

Autoilija voitti kiistan Tampereen pysäköinninvalvonnan kanssa liittyen pysäköintikiekon käyttöön. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan kiekon voi laittaa tuulilasin yläosaan. Pysäköinninvalvoja ei ollut osannut etsiä kiekkoa ylhäältä, kun tuulilasi oli lumen peitossa.

Kotimaa
Pysäköintikiekko
Jukka Koski / Yle

Korkein hallinto-oikeus KHO on antanut päätöksen Tampereen pysäköinninvalvonnan ja autoilijan kiistassa parkkikiekon käytöstä.

Kiistan ydin oli se, oliko auton tuulilasin yläosaan asetettu kiekko oikein paikallaan. KHO:n mukaan pysäköintikiekon voi laittaa myös auton tuulilasin yläosaan.

Henkilö oli parkkeerannut autonsa Tampereella Lähteenkadulle ja laittanut tuulilasin yläreunaan pysäköintikiekon. Kiekon pystyi lukemaan hyvin ulkopuolelta. Pysäköinnin jälkeen oli satanut lunta, eikä pysäköinninvalvoja ollut huomannut kiekkoa lumen alta. Hän oli pyyhkinyt lunta lasin alareunasta, mutta ei yläosasta, jossa kiekko siis oli.

Parkkeeratussa autossa, kuten lukuisissa muissakin malleissa, pysäköintikiekko kiinnitetään klipsillä tuulilasin kuljettajanpuoleiseen yläreunaan. KHO:n päätökseen mukaan kiekko oli asetettu tuulilasin sisäpuolelle oikein, minkä vuoksi Tampereen kaupungin pysäköinninvalvojan päätös pysäköintivirhemaksusta on kumottava.

Hallinto-oikeus hylkäsi autoilijan valituksen

Tampereen kaupungin pysäköinninvalvoja hylkäsi joulukuussa 2013 auton kuljettajan oikaisuvaatimuksen. Kuljettaja vei asian hallinto-oikeuteen ja vaati valvojan päätöksen kumoamista ja virhemaksun poistamista. Valituksessa oli mukana valokuva havainnollistamassa, miten kiekko kyseiseen automalliin kiinnitetään.

Hallinto-oikeus hylkäsi autoilijan valituksen, koska valokuva ei ollut Lähteenkadulta tapahtumapaikalta. Korkein hallinto-oikeus puolestaan huomauttaa päätöksessään, että kuvan tarkoitus oli kertoa, mihin pysäköintikiekko laitetaan tässä automallissa, eikä kuvailla tilannetta, jossa sakot tulivat.