1. yle.fi
  2. Uutiset

Työhullu vai harvinaisen terve mies? Maan kovapalkkaisin kuntajohtaja ei sairauslomia pitänyt

Jyväskylän kaupunginjohtajan tehtävät jättänyttä Markku Andersonia voi pitää synnynnäisenä johtajana: jo partiossa hän hakeutui johtotehtäviin. 40 työvuodesta ison osan haukkaavat kolmen kaupungin johtajuudet – ilman päivääkään sairauslomaa.

kuntapolitiikka
Markku Andersson jätti Jyväskylän kaupunginjohtajan tehtävät 13.2.2015
Yle Keski-Suomi

Kuntajohtaminen oli Markku Anderssonille todellinen kutsumustyö. Jo parikymppisenä hän paljasti silloiselle tyttöystävälleen, nykyiselle vaimolleen, tavoittelevansa kaupunginjohtajan pestiä.

Eikä vain yhtä, vaan peräti kolmea, sillä Jyväskylän kaupunginjohtajaksi hän matkasi Lappeenrannan ja Tuusulan kautta - kokemusta kaupunginjohtajana ehti kertyä vuodesta 1989 lähtien.

Jos tänään tulee nuha, se lähtee huomenna.

Eläköityvä kaupunginjohtaja Markku Andersson

Kunnalliselämä oli tullut hänelle tutuksi vuosia sitä ennen. Jyväskylässä opiskellut Andersson valittiin Jyväskylän kaupunginvaltuustoon 27-vuotiaana vuonna 1977. Andesson ihaili kaukaa silloisen kaupunginjohtajan Jaakko Lovénin työtä.

– Olen aina hakeutunut johtotehtäviin. Se alkoi jo pikkumuksuna partiossa, Andersson paljastaa.

Nuhakin lähtee päivässä

Markku Andersson ehti olla työelämässä 40 vuotta – ilman päivääkään sairauslomaa. Itsekään hän ei osaa sanoa, onko hän työhullu vai harvinaisen terve mies.

Jyväskylää johtanut Markku Andersson teki viimeisen työpäivänsä 13.2.
Yle Keski-Suomi

– Toivoisin, että molempia. Olen aina yrittänyt pitää niin fyysisestä kuin henkisestä kunnosta huolta. Enkä kyllä paljon sairastele, jos tänään tulee nuha, se lähtee huomenna.

Yli-ihmiseksi hän ei tunnustaudu, eikä näe sitä mitenkään yleisenä johtajien tautina. Hänen mielestään asioita ei vain tapahdu, ellei ole vaativa.

– On tärkeätä, että on vaativa. Itsekin olen pienessä stressissä ja paineessa parhaassa vireessä. Silloin paneutuu tarkasti. Jos on lungia, lungeilee itsekin.

Vuosikymmenessä suuria muutoksia

Kun Andersson aloitti Jyväskylässä vuonna 2004, kaupungin talous oli kiristymässä, kuntaliitoksia vireillä ja imago huonontunut. Tehtävän haltuunottoa helpotti, että Andersson oli tehnyt saman työn jo kaksi kertaa aikaisemmin, Tuusulassa ja Lappeenrannassa.

Pienessä stressissä ja paineessa olen parhaassa vireessä.

Eäköityvä kaupunginjohtaja Markku Andersson

Jälkikäteen Andersson ei lähde arvioimaan itse omaa onnistumistaan. Näkyvin asia hänen kaudellaan oli kuntien yhdistyminen: Jyväskylän asukasluku kasvoi 83 000:sta 135 000:een ja pinta-ala yksitoistakertaistui.

– Sekin tehtiin yhdessä, ei kaupunginjohtaja tee asioita yksinään, vaikka sellaistakin olen omista toimistani lehdestä lukenut. Mutta muuten niin se ei kuitenkaan ole, vaan demokraattinen ulottuvuus on tärkeää ja että operatiivista johtamista viedään mahdollisimman suotuisalla tavalla eteenpäin.

Andersson kuvaa kaupunginjohtajan tehtävää kapellimestarin työhön: ollaan edessä ja heilutetaan tahtipuikkoa.

– Kun on vaikea asia, silloin johtajan pitää olla framilla.

Maan kovin kuntajohtajan palkka

Jyväskylä on aina ollut Anderssonille tärkeä ja läheinen kaupunki. Hänen johtajanpestinsä alkutaivalta väritti keskustelu muhkeasta tilipussista. Andersson jää eläkkeelle maan kovapalkkaisimpana kuntajohtajana.

Palkka on määritelty sellaiseksi ja se on ihan oikein.

Eläköityvä kaupunginjohtaja Markku Andersson

– Ei palkkani olennaisesti poikkea muiden suurien kaupunkien johtajien palkoista. Palkkani on sen kokoinen kuin se on, mutta ei siinä tietysti voi luetella iltoja tai viikonloppuja, jolloin on mattojentamppausvuoro tai jotain muuta sellaista. Se on määritelty sellaiseksi ja se on ihan oikein.

Anderssonin tehtävien aloitusta väritti kaupungin heikentynyt sijoitus imagotutkimuksessa ja tutkimukset kaupunkilaisten pahoinvoinnista. Viime syksynä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen onnellisuusmittaus osoitti yli puolen kaupunkilaisista kokevan onnellisuutta - luku oli kaupungeista kolmanneksi suurin.

Lähtökuopissa tutkimus ilahduttaa Andersonia, vaikka hän pitääkin sitä vain ilmapuntarina

Vapaan miehen ilme

Lähtönsä hetkellä Andersson ei koe, että jotain tärkeää olisi jäänyt työssä tekemättä.

– Kaupungin rakentaminen on jatkuva työ, joka ei tule koskaan valmiiksi. On asioita, mitkä viedään maaliin, mutta se on jatkuvaa työtä ja tekemistä.

Kutsumustyöstään huolimatta Anderssonin olemuksessa on nähty viime viikkoina poikkeuksellista vapautuneisuutta. Viime perjantaina viimeisen työpäivänsä ja useiden päivien läksiäisputken jälkeen Yle Keski-Suomen suoraan läksiäishaastatteluun mies saapui tuulettaen.

Aion olla aktiivinen, enkä jäädä istumaan ja ihmettelemään.

Eläköityvä kaupunginjohtaja Markku Andersson

– Olo on hyvä ja huojentunut, ilme vapaan miehen.

Vaikka Anderssonin elämässä vuoron saavat toisenlaiset asiat, vaikuttaminen ei lopu: hän jatkaa esimerkiksi Kuntaliiton hallituksen varapuheenjohtajana.

– Ei kalenterin toki tarvitse täynnä olla, omaa aikaakin on kiva olla. Aion olla silti aktiivinen, enkä jäädä istumaan ja ihmettelemään.

Markku Andersson siirtyy vuosilomien jälkeen eläkkeelle huhtikuun lopussa.

Markku Andersonia haastatteli Marika Paaso.

Lue seuraavaksi