1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Amerikkalaiset tuotteistivat suomalaisen äitiyspakkauksen – brändi leviää tamperelaismuseon kuvien avulla

Suomalainen äitiyspakkaus kiinnostaa maailmalla. BBC:n huippusuositun nettijutun siivittämänä nyt myös Yhdysvalloissa on kiinnostuttu äitiyspakkauksesta, jota esitellään amerikkalaisille tamperelaisen Työväenmuseo Werstaan kuvilla.

1950-luvun äitiyspakkauksen sisältöä. Kuva: Työväenmuseo Werstaan kuvakokoelmat

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi tammikuussa, että suomalaisia äitiyspakkauksia esittelevästä jutusta (siirryt toiseen palveluun) oli tullut BBC:n verkkosivujen kaikkien aikojen jaetuin juttu. Jutun historialliset kuvat olivat tamperelaisen Työväenmuseo Werstaan kokoelmista. Niistä onkin tullut työväenmuseon kokoelmien käytetyimpiä kuvia.

Nyt myös Yhdysvalloissa on kiinnostuttu aiheesta. Yhdysvaltalaisen CBS-televisioyhtiön terveysohjelma Doctors TV käsittelee tiistaina lähetettävässä jaksossaan suomalaisia äitiyspakkauksia.

Museonjohtaja Kalle Kallio kertoo, että Yhdysvalloista tuli pyyntö saada äitiyspakkauskuvia käyttöönsä. Samanlaisia kyselyitä on Kallion mukaan tullut viime aikoina muitakin.

– Kuvapyyntöjä on tullut ulkomaalaisilta toimittajilta tusinan verran. Esimerkiksi saksalaismedia pyysi hiljattain kuvamateriaalia käyttöönsä.

Kallion mukaan on luontevaa, että kuvia kysytään Werstaalta, jonka erityisalue on sosiaalihistoria. Se, miten laajalle maailmalla kuvat ovat levinneet, on sen sijaan erikoista.

– BBC:n juttua on luettu yli 10 miljoonaa kertaa, ja sitä oli jaettu yli miljoona kertaa sosiaalisessa mediassa. Kun yksittäiset museokokoelmissa olevat valokuvat alkavat elää omaa elämäänsä tällaisessa laajuudessa, niin se on kyllä harvinaista, toteaa Kallio.

Suomalaista äitiyspakkausta käsittelevä Doctors TV:n ohjelma lähetetään Yhdysvalloissa tiistaina. Ohjelmalla on arviolta kaksi miljoonaa katsojaa.

Äitiyspakkauksesta myyntituote Amerikassa

Kun yksittäiset museokokoelmissa olevat valokuvat alkavat elää omaa elämäänsä tällaisessa laajuudessa, niin se on kyllä harvinaista.

Kalle Kallio

Yhdysvaltalaisohjelma Doctors TV:n verkkosivuille on Työväenmuseo Werstaan lisäksi linkitetty yhdysvaltalainen The Baby Box Company, joka on ryhtynyt myymään äitiyspakkauksia Yhdysvaltain markkinoilla. Liikeidea on kopioitu Suomesta, ja yhtiön verkkosivuilla äitiyspakkausten historiastakin kerrotaan Werstaan kuvilla.

Museonjohtaja Kalle Kallio on mielissään amerikkalaisten kiinnostuksesta ja kuvien saamasta näkyvyydestä, tosin pienellä varauksella.

– Meille on kunnia-asia viedä suomalaisen sosiaalihistorian ja hyvinvoinnin tarinaa maailmalle. Tietysti olisi vielä parempi, jos me suomalaiset olisimme pystyneet ihan itse brändäämään äitiyspakkauksestamme myytävän vientituotteen, tuumii Kallio.