Vapaapalokunnilla on pulaa sammuttajista

Moni VPK lähtee asemalta pillit soiden vuoden jokaisena päivänä. Perniön asemalla oli toissavuonna 365 hälytystä.

vapaapalokunnat
Puinen talo on palanut täysin.
Kimmo Gustafsson / Yle

Pienten taajamien vapaapalokunnilla on pulaa palomiehistä. Esimerkiksi Salossa Teijon ja Särkisalon asemilla on hankaluuksia saada tarpeeksi väkeä hälytyksiin etenkin arkipäivisin. Pahimmillaan Teijon ja Särkisalon asemia uhkaa sulkeminen, sanoo asemia pyörittävän Perniön VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen.

Särkisalossa on tällä hetkellä kahdeksan vapaapalokuntalaista ja Teijolla kuusi. Autoon pitäisi joka lähtöön saada neljä henkilöä, joten henkilöstöpula on ilmeinen.

Se ei ole itsestään selvää, että millään alueella on VPK.

Hannes Aaltonen

VPK pyrkii saamaan riveihin pikaisesti vahvistusta, sillä nykyinen palokuntasopimus päättyy vuoden lopussa. Aaltonen korostaa, että vapaapalokunta ei toimi ilman palomiehiä.

– Yritämme herätellä ihmisiä. Se ei ole itsestään selvää, että millään alueella on VPK, hän sanoo.

VPK hoitaa satoja tehtäviä vuosittain

Pelastuspäälikkö Mika Kontio Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta sanoo, että sopimuspalokuntalaisia on aiempaa hankalampi rekrytoida kautta maan. Harrastus vie aikaa ja hälytys voi tulla koska tahansa. Suurempaa hätää vapaapalokuntien tilanne ei kuitenkaan Varsinais-Suomessa aiheuta.

– Meillä on 67 sopimuspalokuntaa ja ehkä alle kymmenellä on ollut vaikeuksia saada riittävästi henkilöitä liikenteeseen, Kontio sanoo.

Moni VPK lähtee asemalta pillit soiden vuoden jokaisena päivänä. Perniön asemalla oli toissavuonna 365 hälytystä.

– Ja se on enemmän kuin monella vakituisella asemalla, Aaltonen sanoo.