Kreikan euroero Grexit palasi puheenaiheeksi

Hakukoneyhtiö Googlen tilastojen mukaan Kreikan ero eurosta eli Grexit näyttäisi nousseen taas mielenkiinnon kohteeksi liki kolmen vuoden hiljaisemman ajanjakson jälkeen.

talous
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis.
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis.Aris Messinis / AFP

Grexit-käsite vietti kolmivuotispäiväänsä osuvasti toissa viikolla, kun mahdollisuus Kreikan erosta euroalueesta oli jälleen noussut kansainväliseen keskusteluun. Käsitteen isänä pidetään Citigroup-pankin analyytikkoa Willem Buiteria, joka käytti termiä tiettävästi ensimmäisenä Kreikan euroeron mahdollisuutta käsitelleessä artikkelissaan 6. helmikuuta 2012.

Grexit eli Greek Exit nousi puheenaiheeksi ensimmäisen kerran toukouussa 2012 Kreikan parlamenttivaalien yhteydessä. Vasemmistolainen Syriza-puolue jäi näissä vaaleissa ja niitä seuranneissa uusintavaaleissa vielä kakkoseksi. Valtaan tuli säästölinjaan sitoutunut keskustaoikeiston Uusi demokratia, ja Grexit-keskustelu laantui.

Analyytikko Buiterkinkirjoitti (siirryt toiseen palveluun)loppuvuodesta 2013, että Grexitiä ei ole odotettavissa vuonna 2014 – joskin sen riski oli yhä verraten korkea tulevina vuosina Kreikan velkaantumisen ja taloudellisen epävarmuuden takia.

Grexit ja Griechenland haut Google
Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.Yle Uutisgrafiikka

Hakukoneyhtiö Googlen tilastojen mukaan internetin käyttäjien mielenkiinto Grexitiä kohtaan virisi taas loppuvuodesta 2014, kun pääministeri Antonis Samaras ilmoitti ennenaikaisista parlamenttivaaleista.

Vaalien alla tammikuussa 2015 Saksan liittokansleri Angela Merkelin (siirryt toiseen palveluun) esikunnasta kerrottiin, että Merkel on avoin Grexitin mahdollisuudelle, jos Kreikan hallitus vaihtuu ja uusi hallitus vaatii myönnytyksiä.

Syriza voitti vaalit ja ilmoitti sanoutuvansa irti lainaohjelmasta ehtoineen helmikuun lopussa. Pääministeri Alexis Tsipras linjasi parlamentissa sunnuntaina 8.2., että Kreikka aikoo irtautua lainaohjelmasta ehtoineen helmikuun lopussa.

Heti seuraavana päivänä maanantaina Grexit-keskustelu ryöpsähti jälleen viestipalvelu Twitterissä, johon kirjautui päivän aikana vajaat viisi tuhatta #grexit -twiittiä.