1. yle.fi
  2. Uutiset

Paatero: Toivoa ja epävarmuutta Talvivaarassa – valtio varautuu pieneen osuuteen uudessa yhtiössä

Kehitys- ja omistajaohjausministerin vierailu ei tuonut juurikaan uutta Talvivaaran työntekijöille. Odottelu konkurssipesän myyntineuvotteluiden tuloksista jatkuu. Ovi on edelleen raollaan, että valtio osallistuu konkurssipesän omistuksen uudelleenjärjestelyihin.

talous
Kehitys- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero Ykkösaamun vieraana 13. marraskuuta.
Kehitys- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.Yle

Kehitys- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero vieraili Talvivaara Sotkamon konkurssipesän kaivoksella maanantaina. Paatero tapasi alueella työntekijöitä ja paikallista johtoa.

Lyhyen vierailunsa aikana Paatero näki positiivisena asiana työntekijöiden jaksamisen.

– Oli tosi kiva kuulla, että ihmiset ovat sitoutuneita yhä edelleen työskentelemään Talvivaarassa ja haluavat nähdä sen yhä edelleen tulevaisuudessakin vahvana toimijana. Uskoa ovat tuoneet pesänselvittäjän päätökset siirtää primäärikasalta malmi seundäärikasalle. Prosessi saadaan liikkumaan, se antaa toivoa tulevaisuuteen.

Talvivaaran tilanne on vaikea. Pääomista on huutava puute ja vesiongelma on kaatumassa niskaan kevään aikana. Valtio aikoo käyttää osan eduskunnan hyväksymästä vesienhallinnan ongelmien ratkontaan.

– Nyt tämä pääomitukseen liittyvä aisa on koko valtioneuvoston ja eduskunnan käsissä. Lisätalousarvioon on laitettu 100 miljoonaa euroa, jolla ollaan ratkaisemassa näitä ympäristöön liittyviä vesikysymyksiä.

Paateron mukaan mahdollisten investointien kohteita ei ole vielä määritelty.

Valtio mukana omistajana myös myöhemmin?

Uusia avauksia Talvivaaran ongelmien ratkomiseen ei Paaterolla ollut.

– Yhä edelleen on etsinnässä ne uudet sijoittajat ja osaajat jotka voisivat tulla Talvivaaraan mukaan. Kyllähän tämä on aika vaikeaa tässä kohtaa neuvotella, kun tätä on neuvoteltu useamman vuoden ajan. Mutta nyt minä uskon, että tässä kevään aikana saadaan tietoa sekä työpaikkojen osalta että siitä, miten saadaan parhaat ratkaisut ympäristön osalta.

Oli tosi kiva kuulla, että ihmiset ovat sitoutuneita yhä edelleen työskentelemään Talvivaarassa.

Sirpa Paatero

Valtio on mukana konkurssipesän hoitamisessa ympäristösyiden takia erittäin isolla panoksella. Määrättömiin tukea ei riitä, sanoo Paatero. Toisaalta laitakaan ei ole näkyvissä.

– Valtio on mukana tässä nyt toistaiseksi, julkisselvittelyn ajan ja sen aikana tapahtuvissa toimissa. Mutta sen jälkeisestä maailmasta ei ole minkäänlaista päätöstä. Valtion on toivottavasti mahdollisimman vähän aikaa tällä systeemillä mukana. Kyllähän me olemme pitäneet auki yhä edelleen sitä ikkunaa, että jos ja kun toivottavasti löytyy niitä uusia sijoittajia, niin miten valtio voisi sitten olla pienellä osuudella myös sen jälkeen mukana.

Paateron mukaan mukana olemisen koosta ei ole olemassa päätöksiä.

Talvivaarassa työskentelee tällä hetkellä yhteensä noin 430 työntekijää. Heistä noin 400 on konkurssipesän palkkalistoillaja loput emoyhtiössä. Lisäksi emoyhtiössä on Espoon toimipaikassa parikymmentä työntekijää.

Lue seuraavaksi