1. yle.fi
  2. Uutiset

Keski-Pohjanmaan liiton reuna murenee – Kalajoki lähtee taloussyistä

Keski-Pohjanmaan maakunnan liiton reuna murentuu. Kalajoen kaupunki eroaa Keski-Pohjanmaan liiton osajäsenyydestä ensi vuoden alusta lukien. Liittoon jää Kalajoen eron jälkeen kahdeksan varsinaista jäsentä ja neljä osajäsentä.

Kalajoki
Keski-Pohjanmaan liiton tunnus.
Kalle Niskala / Yle

Kalajoki on ollut Keski-Pohjanmaan liiton jäsenenä kaksikymmentä vuotta sen perustamisesta saakka. Kalajokilaaksosta ovat Ylivieska ja Haapajärvi eronneet osajäsenyydestä jo aiemmin. Osajäseniksi jäävät Sievi, Reisjärvi ja Kinnula sekä Kruunupyy suomenkielisten osalta.

Kalajoen kaupunginjohtajan Jukka Puoskarin mukaan syyt eroon ovat taloudelliset. Kaikki rahaliikenne menee Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta. Keski-Pohjanmaan liitto maksaa nyt Kalajoelle sen osuuden peruspääomasta eli lähes 34 000 euroa. Kalajoki myös säästää vuotuisen yli 45 000 euron osajäsenmaksun.

– Mitään muuta syytä eroon ei ole, kuin että ei ole järkevää olla kahdessa liitossa, sanoo Kalajoen kaupunginjohtaja.

Puoskari muistuttaa, että Kalajoki tekee yhä yhteistyötä Keski-Pohjanmaan maakunnan kanssa. Tuoreinta yhteistyön tiivistäminen on sote-asioissa ja Keski-Pohjanmaan keskussairaalan käytön vahvistamisessa.

Kuntaosuuksissa Kalajoen lähtö supistaa Keski-Pohjanmaan liitonvuotuista kuntaosuutta kolme prosenttia eli yli 45 000 euroa.

Lue seuraavaksi