Vaatimattomuus ei johda menestykseen maailmanmarkkinoilla – myyntipuheet paremmiksi amerikkalaiskoutsin opein

Yliopistoväki ja yritykset saavat Joensuussa kovatasoista myyntipuhekoulutusta. Itä-Suomen yliopisto on tuonut amerikkalaisen huippukouluttajan parantamaan tutkijoiden ja yrittäjien myyntipuheita. Koulutuksen toivotaan kasvattavan myytävien yliopistotutkimusten määrää.

talous
Myyntipuhekouluttaja Beth Susanne.
Ari Haimakainen / Yle

Yhdysvaltalaista myyntipuhekouluttaja Beth Susannea pidetään alansa huippuna. Hänen asiakasyrityksenä ovat saavuttaneet rahoituksia miljardien dollarien arvosta.

Viikolla 8 Susanne antaa koulutusta pohjoiskarjalaisille yrityksille sekä Itä-Suomen yliopiston tutkijoille ja opiskelijoille. Noin 20 maassa opettaneen amerikkalaisen mielestä suomalaisissa on paljon samaa muiden eurooppalaisten kanssa.

– Täällä kulttuuriin kuuluuvasta vaatimattomuudesta pitää päästä eroon. Koulutuksessa on kyse siitä, että autan heitä tunnistamaan, mitä asioita pitää tehdä ja miten. Lopulta pitäisi päästä sellaiseen olotilaan, jossa on helppo luoda yhteyksiä ihmisiin, Susanne sanoo.

Millainen on hyvä myyntipuhe?

20 vuotta myyntipuhekoulutusta antanut Susanne painottaa, että onnistunut myyntipuhe kumpuaa hyvästä valmistautumisesta.

Viiden minuutin esitykseen tarvitaan 90 tunnin harjoittelu.

Beth Susanne

– Suurin osa pieleen menneistä myyntipuheista epäonnistuu, koska niihin ei ole valmistauduttu kunnolla. Voidaan sanoa, että viiden minuutin esitykseen tarvitaan 90 tunnin harjoittelu.

– Määrittele ratkaistava ongelma ja ratkaisu siihen valmiiksi tarkasti. Mieti markkina-alueesi ja kohderyhmä, Susanne neuvoo.

Myös ulosanti on tärkeää onnistuneen myyntipuheen kannalta.

– Harjoittele tapaasi seistä ja puhua. Pohdi minkälaisia kuvia käytät. Kaikista tärkeintä on, että sanot asiasi intohimoisesti.

Yliopiston tutkimukset paremmin kaupaksi

Itä-Suomen yliopisto pyrkii koko ajan kasvattamaan yrityksille myytävien tutkimustulostensa määrää. Myyntipuhekoulutuksen järjestäminen on osa tätä tavoitetta.

– Yritämme saada opiskelijat ja tutkijat ymmärtämään, mitä tutkimuksen myyminen heiltä vaatii. Yksi tärkeä osa tätä on puheen pitäminen, professori Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Kyllä täältä voi lähteä minne vain maailmassa ja pärjätä hyvin.

Jyrki Saarinen

Saarisella on siis vahva tietämys siitä, mitä maailmalla pärjääminen vaatii. Hän työskenteli teknologiakeskittymä Piilaaksossa seitsemän vuoden ajan.

– Jos on hyviä ideoita ja etenkin rohkeutta, niin kyllä täältä voi lähteä minne vain maailmassa ja pärjätä hyvin. Ei se muu maailma ole sen ihmeellisempi, Saarinen linjaa.