Älypuhelin on nuorten naisten lemmikki

Viestin äännähtelyt, kuvien tykkääminen, hymiöiden ja emojien ilmeet sekä pikaviestittely lujittavat kiintymystä puhelimeen. USA:ssa opiskelijanaiset viettävät matkapuhelimensa parissa päivittäin kymmenen tuntia, miesopiskelijat alle kahdeksan, selviää amerikkalaistutkimuksesta.

tiede
Kuvassa naisella on käsissään kännykkä
Raila Paavola / Yle

– Rakastan sitä, että kaikki sosiaaliset verkostot kulkevat mukana: Facebook, Instagram, Whatsapp, Spotify tärkeimpinä, kuvailee Lovisa Hirvonen älypuhelimensa Pentin merkitystä.

Puhelimesta on Hirvosen mukaan tullut osa hänen persoonaansa – hän tarkistaa Pentin viestit vartin välein ja viettää sen kanssa noin kuusi tuntia.

– Tämä on minulle kissankorvike ja elämänkumppani. Upotan puhelimeen tosi paljon henkilökohtaista tunnelatausta.

Tyypillinen älypuhelimen suurkuluttaja on nuori nainen, kertoo Journal of Behavioral Addictionin raportti The invisible addiction vuodelta 2014. 18 - 24 -vuotiaista amerikkalaisopiskelijoista naiset käyttivät puhelinta päivittäin keskimäärin kymmenen tuntia, miehet neljänneksen vähemmän, keskimäärin 7 tuntia 38 minuuttia.

Raportin mukaan naiset kiintyvät älypuhelimiinsa miehiä intensiivisemmin, joka neljäs nainen ei voisi kuvitella elämää ilman matkapuhelinta, miehistä yhdeksän prosenttia. Syyksi arvioitiin se, että naiset käyttävät useammin puhelinta sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen. Hirvonen tunnistaa ilmiön. Emojeilla eli kuvaviesteillä tunne välittyy nopealla klikkauksella, ja toive uudesta viestistä pyörii mielessä.

– Ikinä ei ole yksin, kun on puhelin.

Miehiä addiktoi Twitter ja Raamattu

Kun älypuhelimen käyttöä tutkittiin riippuvuuden näkökulmasta, selvisi että miehet ja naiset koukuttavat eri tavoin. Taipumus addiktoitua älypuhelimeen liittyi kaikilla tekstiviestien suureen määrään sekä kuvapalvelu Instagramiin, mutta Facebookin käyttö ennakoi addiktiivista käyttöä vain miehillä – siitä huolimatta, että naiset viettävät FB:ssä keskimäärin vartin enemmän päivässä.

Myös Twitterin ja raamattusovelluksen käyttö jakoi naiset ja miehet eri leireihin: miehillä Twitter liittyi haitallisen älypuhelimen käytön muodostumiseen, kun taas twiittavilla naisilla korrelaatio oli negatiivinen. Mitä enemmän aikaa miesopiskelijat lukivat kännykkäsovelluksella Raamattua, sitä todennäköisempää oli addiktoitua älypuhelimeen. Naisilla raamattu- ja musiikkisovellukset pienensivät todennäköisyyttä haitalliseen käyttöön.

Aikasemmassa amerikkalaistutkimuksessa kuusi opiskelijaa kymmenestä piti mahdollisena olevansa riippuvainen matkapuhelimestaan.

Haitallista internetin tai matkapuhelimen käyttöä ei ole määritelty häiriöksi, kuten peliriippuvuutta, koska tutkijoilla ei ole yhteisymmärrystä sen ydinsyistä. Osa pitää puhelinta itsessään riippuvuutta kehittävänä mielihyvän tuojana, osa pitää sen käyttöä pakokeinona epämiellyttävistä tunteista.

Lovisa Hirvosen kännykkäpäiväkirja – perjantai 13.2.2015.
Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka