Nuoren naisen raaka surma raivostutti naiset Turkissa

20-vuotiaan naisopiskelijan kohtalo sai naiset pukeutumaan mustiin ja kaduille. Surun ja murheen lisäksi naiset muistuttivat, että Turkissa valtaa pitäneen islamistipuolueen aikana naisten surmat ovat yli kymmenkertaistuneet. Viestipalvelu Twitterissä aihe nousi maailman puhutuimmaksi.

Ulkomaat
naiset huutavat nyrkki kohotettuna mielenosoituksessa
Mielenosoitus Istanbulissa 14. helmikuuta.Epa / Sedat Suna

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

kahdeksan naista
Istanbulilaisen päiväkodin henkilökunta pukeutui maanantaina poikkeuksellisesti mustaan kunnioittaakseem murhatun yliopisto-opiskelijan muistoa. Lotta Nuotio

Iloisilla väreillä maalatun päiväkodin henkilökunta on pukeutunut poikkeuksellisesti täysin mustiin. Syynä on perjantaina paljastunut nuoren naisen, yliopisto-opiskelijan kammottava murha.

Mustiin pukeutumalla naiset ympäri Turkin ovat kunnioittaneet nuoren naisen muistoa, mutta myös tuoneet esiin sitä, miten yleistä naisten ahdistelu Turkissa on.

– Murha toi mieleen karmealla tavalla kaikki lähentelyt ja ahdistelut, joita olen elämässäni kokenut. En usko, että yhteisössämme elää yhtään naista, joka olisi säästynyt ahdistelulta, sanoo koulussa työskentelevä psykologi Necla Çağlayan.

Murhattu opiskelija katosi viime viikolla. Perjantaina paljastui, että hänen käyttämänsä minibussin kuljettaja yritti raiskata nuoren naisen ja lopulta murhasi hänet.

Murhan tunnustaneen miehen kertomuksen mukaan nainen oli yrittänyt paeta ruiskuttamalla kyynelkaasua ja raapimalla miehen kasvoja. Mies oli ensin puukottanut tätä ja lopulta surmannut uhrinsa lyömällä tätä rautakangella päähän. Sitten mies oli polttanut ruumiin.

Mielenosoituksia kaduilla ja somessa

Tieto murhasta ja sen karmeista yksityiskohdista sai naiset kaduille osoittamaan mieltään useissa Turkin kaupungeissa viikonloppuna. Mielenosoittajat kunnioittivat kuolleen nuoren naisen muistoa, mutta myös vastustivat raivokkaasti maata hallitsevan islamistisen AK-puolueen politiikkaa.

He muistuttivat, miten AKP:n jo yli vuosikymmenen kestäneen hallinnon aikana tilastot kertovat naismurhien määrän nousseen yli 14 kertaiseksi. Viime vuonna Turkissa murhattiin ainakin 228 naista.

Laajin ja näkyvin mielenilmaus on meneillään mikroblogi Twitterissä. Maanantain aikana tunnuksella #ÖzgecanAslan on tviitattu ajoittain vilkkaimmin koko maailmassa.

Miten tämä muka sopii kultuuriimme? Ihan kuin he iloitsisivat kuolemasta.

Presidentti Recep Tayyıp Erdoğan

Toinen tunnus #sendeanlat (kerrosinäkin) keräsi myös valtavan vyöryn tviittejä. Niissä turkkilaiset naiset kertovat kipeitä kokemuksiaan erilaisista ahdistelutilanteista kaduilla, busseissa, kaupoissa, kodeissa.

– Mielestäni toivoa on, koska naiset vihdoin uskaltavat sanoa näitä asioita ääneen. Yhteisön ja kulttuurin muutokseen tarvitaan kuitenkin vielä paljon, katsoo päiväkodin johtaja Özlem Petek Hün.

"Ota osaa ja rukoile, älä tanssi"

Naiset astuivat esiin myös murhatun hautajaisissa. Naiset kantoivat seremoniassa arkkua imaamin kehotuksista huolimatta – islaminuskoisten hautajaisissa arkkua kantavat tavallisesti aina miehet.

Tällainen asenne ja poliittiset uudistukset voivat jopa huonontaa naisten asemaa.

Rehtori İlkay İnan

Presidentti Recep Tayyıp Erdoğan esitteli surunvalittelunsa perheelle jo viikonloppuna, mutta lopulta ärsyyntyi maanantaina maahan levinneistä mielenilmauksista.

– Jos osaat, rukoile ja esitä surunvalittelut perheelle. Mutta nämä tanssivat. Miten tämä muka sopii kultuuriimme? Ihan kuin he iloitsisivat kuolemasta, ärähti Erdoğan maanantaina turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan.

Erdoğanin viittaus tanssiin liittyy maailmanlaajuiseen, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavaan tanssiprotestiin "One billion raising". Se järjestettiin sattumalta samana päivänä, jolloin nuoren naisen surma paljastui.

Valtiojohto näkee naisen äitinä

Hallituksen vastustajien mielestä AKP:n taantumuksellinen asenne naisia kohtaan näkyy selvästi puolueen johdon muissakin viimeaikaisissa lausunnoissa, jotka ovat raivostuttaneet moderneja turkkilaisia naisia.

Presidentti Erdoğan totesi hiljattain, etteivät naiset voi olla tasa-arvoisia miesten kanssa. Varapääministeri Bülent Arınç taas kehotti naisia pidättäytymään nauramasta julkisilla paikoilla.

Poliitikot vaativat naisilta vähintään kolmea lasta, joten naisia on kehotettu avioitumaan aikaisin ja saamaan ensimmäinen lapsensa jo ennen yliopistosta valmistumista.

– En usko, että muutosta parempaan on tulossa, päinvastoin. Tällainen asenne ja poliittiset uudistukset voivat jopa huonontaa naisten asemaa, pohtii mustiin pukeutunut esikoulun rehtori İlkay İnan.