1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harhailuretken kuvista syntyi Uuden Maan Sanomat

Palkittu valokuvaaja Touko Hujanen laittoi harhailun keskiöön ja toteutti erikoisen kuvausmatkan Uudellamaalla. Harhailuretken kuvista Hujanen teki Uuden Maan Sanomat-lehden. Ostajat lehti löysi mesenaatti.fi sivuston kautta. Hujanen keräsi yhteisörahoituksella noin 16 000 euroa.

Yksi Touko Hujasen (vas.) kuvauspaikoista oli kiveen "isketty" miekka Itä-Vantaalla Sotungissa. Hujanen juttelee kuvassa tilan isännän Göran Härmälän kanssa alueen mielenkiintoisesta viikinkihistoriasta. Kuva: Yle / Ari Tuhkanen

Idea lehden tekemiseen lähti Hujasen työstä kuvajournalistina.

– Halusin tehdä päinvastoin kuin normaalissa työssäni, jossa kuvauskeikkoja edeltää tarkka suunnittelu. Olin miettinyt jo pitkään päämäärättömän matkan tekemistä Uudellamaalla. Halusin tuoda harhailun keskiöön, ja niin lähdin minne sattuu, kertoo Hujanen.

Hujanen kirjoitti matkastaan etukäteen sosiaalisessa mediassa. Sitä kautta hän sai ihmisiltä runsaasti vinkkejä siihen, minne kannattaisi mennä.

– Kävin katsomassa kyyhkysiä Kerassa, hylätyllä tehdasalueella Espoossa, Inkoossa, Tikkurilassa, Nuuksiossa, Kalliossa, Espoonlahdessa ja täällä Sotungissa. Tästä miekasta vinkkasi kaveri, joka oli etsinyt täällä kuvauspaikkoja elokuvalleen ja törmännyt tilan isäntään Göran Härmälään.    

Projekti toteutui yhteisörahoituksella. Hujanen keräsi varat lehden tekemiseen jälkikäteen mesenaatti.fi sivuston kautta. Hän myi viime marraskuussa Uuden Maan Sanomat -lehden 500 kappaleen painosta kolmen viikon ajan 35 euron kappalehintaan. Tuote meni hyvin kaupaksi.

– Suuri osa meni muutaman ensimmäisen päivän aikana. Iso merkitys oli varmaan sillä, että kerroin matkasta sosiaalisessa mediassa etukäteen ja käytin seuraajiltani saamiani vinkkejä. Samoja ihmisiä kiinnosti sitten lopputuote eli lehti.

Valokuvaaja Hujanen oli yllättynyt siitä, että lehti päätyi lopulta myös ihan tavallisten ihmisten käsiin.

– Ajattelin, että myyn lehteä lähinnä kavereille. Ja ostajissa olikin mun lähipiiriä sekä valokuvauksen ja journalismin harrastajia, mutta nyt palautetta on tullut myös lappilaisilta poromiehiltä ja lappeenrantalaisilta perheenäideiltä, että tilattiin vaan ihan kokeeksi. Se on ollut tosi suuri positiivinen yllätys. 

Palaute Hujasen lehdestä on ollut lähinnä myönteistä.

–  Ilmeisesti ne, jotka ovat olleet ihan raivona, eivät ole tulleet antamaan suullista palautetta. Hirveen positiivista kasvotusten annettu palaute on ollut. Harhailuajan antaminen journalismille on korostunut palautteessa.

Hujanen pohtii julkaisevansa myös jatkossa joukkorahoituksella. 

– Pieni rajattu painos tekee lehdestä aidosti arvokkaan esineen ja tuo arvostusta journalismille. Mielenkiintoista tässä on myös se, että rahat viedään suoraan ostajilta tekijöille, pohtii Hujanen.