Helsingin ladut ovat kurjassa kunnossa

Latujen kunto Helsingissä on huono. Lumet ovat sataneet ja sulaneet moneen kertaan, eikä pakkasen puuttuessa lumettaminenkaan suju. Suksi luistaa silti huolletuissa paikoissa lyhyillä reiteillä ja sääkin helli maanantaina Paloheinän hiihtelijöitä.

Kotimaa
Latu on ollut harvinainen näky tänä talvena pääkaupunkiseudulla. Paloheinässä voi hiihtää lumitykin voimin kunnostetuilla laduilla.
Latu on ollut harvinainen näky tänä talvena pääkaupunkiseudulla. Paloheinässä voi hiihtää lumitykin voimin kunnostetuilla laduilla.Jaani Lampinen / Yle

Helsingin kaupungin liikuntaviraston mukaan parhaat ladut löytyvät Paloheinästä ja Vuosaaresta. Lumitilanne koko pääkaupunkiseudulla on kuitenkin heikko, valittelee liikuntapaikkamestari Mircos Kienanen.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että tulee valituksia, että ladut on jäisiä. Ei kuitenkaan pystytä ajamaan, koska ne ovat sitten hiekkaisia, koska ei ole lunta, mitä pystytään työstämään. Pidemmät lenkit ja peltoladut ovat heikossa kunnossa.

Laduilla sivakoineet Marjaliisa ja Seppo Kantola todistivat samaa. Jäisillä laduilla oli liukasta ja välillä nurmikin pilkisti suksen alle. Nurinkin oli ehditty jo kellahtaa.

– Puoliksi oli hyvä, ja ihan kiva luisto, mutta sitten oli niin jäistä, että jouduin ottamaan sukset pois ja kävelemään hetken, summaili Leena Heikinheimo hiihtoelämystään.

Talvi on ollut harvinainen, kun lunta on tullut ja mennyt moneen kertaan, eikä lumettamaan päästä, kun pakkanen ei riitä. Kienasen mukaan helpotusta ei välttämättä ole luvassa.

– On tässä vielä pari viikkoa aikaa lumitilanteen parantua, mutta maaliskuulla alkaa tuo iso pallo lämmittää liikaa, sanoo Kienanen viittoen kohti aurinkoa.

Kehnommallakin ladulla saa kuitenkin posket punaiseksi, vakuuttaa Marjaliisa Kantola.

– Ensimmäistä kertaa tänä talvena otin tänään sukset esiin ja ihmisiä oli liikkeellä, oli oikein kiva hiihtoretki. Ehdottomasti on nyt hyvä tunne, että on jotain saanut aikaiseksi.