1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Hiihtolomalla anna teinin relata, vaikka koko viikko pelata

Nuori ei ole hiihtoloman aikana näyttänyt nenäänsä ulkona. Aika on kulunut tietokonepelejä pelaten. Ei haittaa. Anna nuoren pelata ja olla ilman pakko-ohjelmaa, sanovat asiantuntijat.

Ilmiöt
Kuvassa lapsi pelaa tieokonepeliä kuulokkeet korvillaan
Heini Holopainen / Yle

Vanhemmat saapuvat iltapäivällä töistä. Huoneesta kömpii yhä yöpaidassaan perheen teini, joka on viettänyt aurinkoisen päivän tietokoneen ääressä. Ruokapöytään hän hilaa itsensä kännykkä liisteröityneenä käteen.

Nuoren hiihtolomaohjelma on tietokoneruudun tuijotusta ja puhelimen näpläystä. Vanhempia raivostuttaa.

Asiantuntijat neuvovat: anna olla, relaa vähän ja mitä väliä.

Jos nuori irrottautuu tietokoneestaan perheen yhteisiin hetkiin esimerkiksi ruokailun ajaksi, niin hyvä sekin.

Jenni Lappalainen

–Jos nuori irrottautuu tietokoneestaan perheen yhteisiin hetkiin esimerkiksi ruokailun ajaksi, niin hyvä sekin, toteaa nuoriso-ohjaaja Jenni Lappalainen. Hän on hyvinkääläisen nuorisotalon yhteydessä toimivan nuorten Pelitalon vastaava ohjaaja.

Mediakasvatuksen suunnittelija ei kauhistu, vaikka teini-ikänen pelaa suurimman osan loma-ajastaan tietokonepelejä tai räplää kännykkäänsä.

– Ei se ole vaarallista, vaikkei laitakaan nenäänsä ulos asunnosta. Ei hiihtolomalla ole pakko ulkoilla. Nuoren pitää antaa olla relasti välillä, sanoo mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

– Onhan liikunta tietenkin tärkeätä, mutta voi yhden hiihtoloman ottaa rennosti ilman pakkoja ja valmiiksi väkisin sovittua ohjelmaa, Tossavainen jatkaa.

Tietokonepelejä pelataan muiden kanssa

Nuorisotutkija Mikko Salasuon mielestä hiihtoloma on koko perheen "hengenvetoloma, jolloin pitää ottaa iisisti".

– Hiihtoloman nykyfunktio on niin toinen kuin vuosikymmeniä sitten. Se ei ole enää talviurheiluloma. Eivät kaikki lähde sukset auton katolla Lappiin. Jos pelaaminen on nuorelle rentotumiskeino, niin ihan ok, voi pelata, Salasuo sanoo.

Nuorten kanssa työtä tekevät kehottavat vanhempia tarkastelemaan omaa suhtautumistaan tietokonepeleihin ja pelaamiseen.

– Vanhemmista voi tuntua, ettei lapsi tee mitään muuta kuin vain pelaa ja pelaa, mutta ei kannattaisi heti ottaa negatiivista asennetta, vaan lähteä harrastukseen avoimin mielin ja kokeilla itse, toteaa nuoriso-ohjaaja Jenni Lappalainen.

Lappalaisen mielestä vanhempien huoli johtuu tietämättömyydestä.

– Arvostetaan sitä, että lapsi lukee kirjoja, mutta sehän vasta onkin yksinäistä puuhaa. Usein nuori pelaa tietokonepelejä muiden nuorten kanssa ja tietokoneen toisessa päässä on toinen, elävä ihminen. Vanhemmat pelkäävät, ettei nuorella ole sosiaalisia suhteita tai kavereita, mutta usein pelko on turha.

Pelaaminen tarjoaa onnistumisia

– En pidä pelaamista lomallakaan pahana. Tietokonepelit ovat harrastus siinä missä mikä tahansa. On tärkeää muistaa, että pelaaminen tuo monelle nuorelle positiivisia tuntemuksia, Jenni Lappalainen toteaa.

Samasta muistuttaa mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen.

Ei pitäisi kieltää pelaamista vain siksi, että itse pitää jotain muuta tärkeämpänä.

Tommi Tossavainen

– Jos tietokone tarjoaa nuorelle onnistumisia, miksi sitä pitäisi lomalla rajoittaa. Miksi väkisin keskeyttää pelaaminen, jos se tuo nuorelle iloa. Ei pitäisi kieltää pelaamista vain siksi, että itse pitää jotain muuta tärkeämpänä.

– Ennen oli vain Yleisradio ja Helsingin Sanomat. Se ei riittänyt, joten lähdettiin pulkkamäkeen. Nykyisin nuorillekin on valtavasti tarjontaa, jonka parissa on hauska viettää aikaa. Teknologia ei ole vihollinen, ellemme halua itse tehdä siitä vihollista, Tommi Tossavainen sanoo.

Nuorisotutkija Mikko Salasuon mielestä hiihtolomalla vetäytyminen omiin oloihin on sallittua.

Jos haluaa hiihtää, siitä vaan. Jos haluaa naputella tietokonetta, niin naputelkoon. Ei väliä.

Mikko Salasuo

– Lapsilla ja aikuisilla on nykyisin niin kiireinen elämäntapa. Tämä viikko on sitä varten, että vanhempien ja nuorten pitäisi saada tehdä mitä itse haluaa.

– Jos haluaa hiihtää, siitä vaan. Jos haluaa naputella tietokonetta, niin naputelkoon. Ei väliä, ei kannata stressata Mikko Salasuo summaa.