Alavus selvin äänin mukana sote-ulkoistuksessa

Alavuden kaupunginvaltuusto on päättänyt äänin 30-5 ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa ensi vuoden alusta lähtien. Kuortane, Ähtäri ja Soini tekivät vastaavan päätöksen jo aiemmin.

Suurin osa Alavuden kaupunginvaltuutetuista kannatti sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamista. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Alavus ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa ensi vuoden alusta lähtien. Alavuden kaupunginvaltuusto kävi maanantai-iltana ulkoistamisesta vilkkaan keskustelun, mutta päätyi silti selvällä ääntenenemmistöllä siihen, että Pihlajalinna Terveys Oy:n kanssa perustetaan yhteisyritys. Mukaan yhteisyritykseen tulevat myös Soini sekä Alavuden kanssa samasta seutukunnasta Kuortane ja Ähtäri. Yksityisellä palveluntuottajalla on yhteisyrityksessä 51 prosentin osake-enemmistö.

Kolmekymmentä Alavuden kaupunginvaltuutettua äänesti ulkoistamisen puolesta, viisi vastusti sitä. Vastustajista kaksi oli SDP:n ja kolme Keskustan valtuutettua. SDP:n Eila Koskinen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaupunginhallitus päätyi ulkoistamisesitykseen äänin 7-3 juuri ennen valtuuston kokousta. Kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää käänsi kantansa ja esitti hallitukselle ulkoistamisen hyväksymistä. Tähän saakka hän on toivonut, että odotettaisiin sote-lainsäädännön valmistumista. Ala-Mäenpää vaihtoi esitystään kuunneltuaan viime viikon aikana valtuustoryhmiä ja sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä.