1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pilapiirtäjä Lars Vilks painui maan alle

Islamistien vainoama taitelija oli mukana tilaisuudessa, johon toinen Kööpenhaminan iskuista tehtiin.

kulttuuri
Lars Vilks kotonaan.
Pilapiirtäjä Lars Vilks toukokuussa 2010 Ruotsin Höganäsissä keittiössään, jonka katossa näkyvät polttopullohyökkäyksen jäljet. Björn Lindgren / EPA

Ruotsalaistaiteilija Lars Vilks on painunut maan alle, Ruotsin poliisista kerrotaan. Vilks on siirretty toistaiseksi turvaan salaiseen sijaintiin Kööpenhaminan iskujen jälkeen.

– Häen kotinsa ei ole nyt turvallinen paikka, poliisin edustaja Ewa-Gun Westford kertoo.

Vilks osallistui lauantaina Kööpenhaminassa taidetta ja ilmaisunvapautta käsitelleeseen tilaisuuteen, jossa tehtiin ensimmäinen viikonlopun iskuista. Hän uskoo olleensa iskun kohde.

Vilks elää normaalistikin poliisin suojaamana. Islamistit ottivat Vilksin hampaisiinsa vuonna 2007, kun ruotsalaislehti julkaisi hänen piirroksensa, jossa profeetta Muhammed esitettiin koirana.

Sen jälkeen hän on ollut usein tappouhkausten ja iskuyritysten kohteena. Viranomaiset ovat paljastaneet ainakin kaksi häntä vastaan työn alla ollutta murhasuunnitelmaa ja hänen talonsa on yritetty tuhopolttaa.

Vilks itse sanoi uusimman iskun jälkeen radiohaastattelussa tottuneensa tilanteeseen.

– Isku oli tragedia, mutta henkilökohtaisesti sillä ei ollut suurta vaikutusta minuun. Tällainen on muuttunut rutiiniksi.

Lue seuraavaksi