Jämsä ulkoisti soten kiireellä - ainoa tarjous hyväksyttiin

Jämsän kaupunki on hyväksynyt Pihlajalinna Terveys -ryhmittymän tarjouksen kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ulkoistamisesta. Historiallinen päätös koskee noin 450 soten työntekijää.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Jämsän kaupunginhallitus on hyväksynyt Pihlajalinna Terveys -ryhmittymän tarjouksen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta.

Hyväksyttyyn tarjoukseen sisältyy Jämsän kaupungin sosiaali- ja terveystoimen palvelut lukuun ottamatta aikuissosiaalityötä, lasten suojelua, vammaispalveluja ja hallintoylilääkärin tehtävää sekä sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoiden tehtäviä, joita ei voida lain perusteella hoitaa yksityisen palveluntuottajan toimesta.

– Seuraava vaihe, edelleen kiireisellä aikataululla, on monen eri sopimuksen yksityiskohdan kuntoon saattaminen. Palveluiden tuottamisen käynnistymiseksi tulee laatia useitta tukipalvelusopimuksia kuten vuokrasopimukset ja it-palvelusopimus, sosiaali- ja terveysjohtaja Tuula Liehu kertoo.

Palveluntuottajan ja Jämsän kaupungin omistaman ja perustettavan yhteisyrityksen palvelukseen siirtyy noin 450 soten työntekijää, jotka ovat tällä hetkellä kaupungin palveluksessa.

– Erityisen positiivisena asiana tarjouksen hyväksymisessä ja sopimuksen syntymisessä näen sen, että palveluntuottaja sitoutuu Jokilaakson sairaalan ja työpaikkojen säilymiseen Jämsässä, kaupunginjohtaja Ilkka Salminen toteaa tyytyväisenä.

Ulkoistaminen valmistellaan kiireisenä asiana

Yhteisyrityksen osakassopimus, sopimus palvelujen tuottamisesta ja henkilöstöä koskeva siirtosopimus on tarkoitus allekirjoittaa jo 12. maaliskuuta 2015.  Sopimukset astuvat voimaan 1. syyskuuta 2015 lukien, jolloin myös yhteisyrityksen toiminta konkreettisesti käynnistyy.

Sopimukset halutaan voimaan ennen eduskunnassa mahdollisesti etenevää sote-lakia. Valtakunnallisen sote-uudistuksen mahdollinen kaatuminen ei todennäköisesti enää peruuttaisi Jämsän päätöksiä.

– Itse päätökseen ei varmaan sillä lailla vaikuta, mutta antaa sitten kyllä sitten varaa näihin sopimusten allekirjoittamisiin, että niillä ei ole sitten niin kiire. Niitä pystytään vielä varmistelemaan vähän tarkemmin, mutta en usko, että se tähän kilpailuttamiseen tai palveluiden ulkoistamiseen vaikuttaa, että kyllähän se päätös on nyt tehty, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Piritta Rantanen.

Ulkoistamista vastustanut Rantanen äänesti eilen tyhjää.

– Valtuusto on niin isolla osalla näyttänyt, että mikä se sen tahtotila tämän asian suhteen ollut. Ajattelen, että minun roolini hallituksen puheenjohtajana on valtuuston tahtotilaa noudattaa. Alunperinhän tämä ei ole minun toiveissa ollut näin suuri ulkoistus eikä vallankaan tällä aikataululla, mutta valtuusto on tätä mieltä ollut ja minun pitää sitä tahtotilaa sitten noudattaa.

_Lisätty kaupunginhallituksen puheenjohtajan Piritta Rantasen kommentit klo 16:10. Häntä haastatteli Terhi Pirilä-Porvari. _