Jyväskylän virkamiesjohtoon ei noussut yllätysnimiä

Jyväskylän kaupungin kolme uutta toimialajohtajaa on valittu odotusten mukaisesti. Perusturvan johtoon nouseva Kati Kallimo uskoo, että valtakunnallisista rakenneuudistuksista huolimatta päätösvalta pysyy kunnissa.

Timo Koivisto
Kati Kallimo
Jyväskylän kaupunki

Jyväskylän kaupunginhallitus nimesi maanantaina toimialojen johtoon odotetut ehdokkaat: perusturvan toimialajohtajaksi nostettiin Kati Kallimo, sivistystoimeen Eino Leisimo ja kaupunkirakenteeseen Erja Saarivaara.

Uudet toimialajohtajat korvaavat nykyiset apulaiskaupunginjohtajat ja vastuualuejohtajat. Kaupunginjohtaja Timo Koiviston mukaan kevyempi johtoporras tuo hallintoon tehokkuutta.

– Kokonaisjohtajamäärä vähenee, hallinnon määrä vähenee ja sitä kautta toiminta tehostuu, Koivisto toteaa.

Isot tontit, isot haasteet

Samalla toimialajohtajat vastaavat entistä suuremmasta tontista. Esimerkiksi perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo saa johdettavakseen toimialan, jonka käyttömenot ovat vuodessa noin 400 miljoonaa euroa. Haasteet ovat moninaisia.

– Vanhustenhuollossa palvelutarve kasvaa, kun väestö ikääntyy. Vaikea työttömyystilanne on johtanut toimeentulotuen asiakasmäärien kasvuun. Ja meillä on jonkin verran lääkärivajetta, mikä heijastuu hoitoonpääsyyn ja hoitotakuun toteutumiseen, Kati Kallimo luettelee.

Kallimo suhtautuu luottavaisesti siihen, että kaupunki säilyttää päätösvallan, vaikka valtakunnallisesti sote-ratkaisu toteutuisikin.

– Tuskin kenelläkään on pahaa tahtoa viedä päätösvaltaa kunnilta. Näkisin sote-uudistuksen ennemmin positiivisena asiana, palvelujen parantajana.

Kati Kallimoa Yle Keski-Suomelle haastatteli Tenho Tornberg ja Timo Koivistoa Arvo Vuorela.