1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Euro heikkeni maltillisesti suhteessa dollariin

Euron kurssi ei juuri muuttunut maanantain päätöslukemista, vaikka neuvottelut Kreikan lainaohjelman jatkosta päättyivät tuloksettomina maanantaina illalla.

Aasiassa kaupankäynnin avauduttua euro heikkeni 1,1358 dollariin maanantain korkeimmasta kurssista, joka oli 1,143 dollaria. Brysselin neuvottelut päättyivät, kun Kreikka kieltäytyi hyväksymästä ehdotusta sen hätälainaohjelman jatkosta.

Suhteessa Japanin valuuttaan jeniin euro asettui 134,70 jeniin ja siten vahvistui aavistuksen Kreikka-kokouksen jälkeen.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemin mukaan aloitteen jatkoneuvotteluille täytyy tulla kreikkalaisilta. Dijsselbloemin mukaan ehdotuksille on aikaa perjantaihin.

Kreikassa tammikuussa valtaan noussut eurokriittinen hallitus on ilmoittanut toistuvasti, että se ei aio jatkaa lainaohjelmaa.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan euroryhmä odottaa Kreikalta esitystä, joka vastaa nykyisen hätälainaohjelman tavoitteita.

– Kreikan täytyy hyväksyä se, että nykyisen ohjelman tavoitteiden mukaisesti jatketaan. Euroryhmä on valmis hakemaan joustavuutta sen suhteen, mitkä ne yksittäiset toimenpiteet ohjelman sisällä ovat, joilla päädytään talouskasvuun ja velkakestävyyteen sovitulla tavalla, Rinne sanoi maanantai-iltana euroryhmän kokouksen jälkeen.