Uutisankkuri puhui palturia vuosikaudet

TV-kanava NBC:n tähtitoimittaja Brian Williams on tehnyt uransa suurimman skuupin. Hän puhui itsensä suohon ja on viedä mennessään koko kanavan uskottavuuden. Williams on ollut Yhdysvaltain luotetuin uutiskasvo, ja hän on raportoinut suurista tapahtumista yli 20 vuotta.

media
Brian Williams
Toimittaja Brian Williams kuvattuna huhtikuussa 2008 ja studiossa elokuussa 2012. Justin Lane, Tannenin Maury / EPA

– Olen helikopterissa Irakin taivaalla, yhtäkkiä saamme käskyn laskeutua. Tämä oli läheltä piti -tilanne. Edessämme oleva Chinohook-helikopteri on lähes tuhottu singon osumalla.

Nämä ovat kuuluisat sanat Irakin taivaalta maaliskuussa 2003, kun Brian Williams kuvaili NBC:lle Yhdysvaltain liittouman etenemistä diktaattori Saddam Husseinin kukistamiseksi.

Vuosien myötä Williams kertoi tapahtumaa eri yhteyksissä uudestaan. Tarina muuttui yhä yksityiskohtaisemmaksi ja dramaattisemmaksi. Vuonna 2013 David Lettermanin tv-ohjelmassa Williams olikin jo kyydissä osuman saaneessa helikopterissa.

Draaman kaari saavutti huippunsa  

Huippukohta kuultiin tammikuussa tänä vuonna New York Rangersin jääkiekko-ottelussa Madison Square Gardenissa. Williams oli kutsunut katsomoon paikalle sotilaan, joka Williamsin sanojen mukaan "pelasti hänen ja NBC:n filmiryhmän hengen Irakissa’’. Williamsin ja sotilaan halaus heijastettiin katsomosta kentän tv-ruudulle, ja yleisö hurrasi molemmille.

Kului vain hetki, kun sosiaaliseen mediaan ilmestyi viesti: "Kuule kaveri, sinä olit toisessa helikopterissa". Facebook-viestin lähetti sotilas, joka sanoi vuosien myötä kyllästyneensä Williamsin valehteluun.

Viestin nappasi Stars and Stripes (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehti, joka on itsenäinen, mutta Yhdysvaltain puolustusministeriön yhteydessä toimiva armeijasta ja sotilaista kirjoittava erikoislehti. Se jaetaan yhdysvaltalaissotilaille eri painoksina ympäri maailman.

Williams pyysi anteeksi

Brian Williams yritti vielä pelastaa itsensä. Pian stadionesiintymisensä jälkeen hän pyysi suorassa lähetyksessä anteeksi epäselviä puheitaan. Kaikki muuttui vain sekavammaksi.

Kului viikko, ja NBC-kanava hyllytti keulakuvansa puoleksi vuodeksi ilman palkkaa. NBC ei lausu nyt mitään, mutta muut mediat kirjoittavat ja kelaavat lausuntoja edestakaisin, sivu- ja tuntikaupalla.

Aihetta saa kaikesta: Miksi Irakissa olleet sotilaat eivät paljastaneet asiaa aiemmin? Mitä tapahtui miehen mielessä?

Kollegat NBC:ssä sanovat varoittaneensa yhtiön johtoa Williamsin käytöksestä ja puheista. Tähtiankkurilla ei kuitenkaan enää ollut varsinaista esimiestä, joka olisi ottanut asiat vastuulleen.

Lisää epäselvyyksiä

Hyvin pian Irak-epäselvyyksien jälkeen media nosti esille muitakin omituisuuksia Williamsin raportoinnista.

Brian Williams selosti vuonna 2005 hirmumyrsky Katrinan tuhojen keskeltä New Orleansissa, kuinka hän "kuuli jonkun tehneen itsemurhan hyppäämällä Super Dome -stadionin katolta". Myöhemmän version mukaan hän oli nähnyt tapahtuman. Hän myös selosti, kuinka "hänen hotelliinsa New Orleansin ranskalaiskorttelissa alkoi nousta tulvavesi, ja ruumis kellui hänen hotellihuoneensa ikkunan editse’’.

Tutkittavien aiheiden lista laajenee koko ajan. Muiden medioiden tähän saakka haastattelemat paikallislähteet eivät tunnista mitään näistä tapahtumista.