Oikeutta eläimille julkisti uusia salavideoita turkistarhoilta – "Parannuksia ei ole tapahtunut"

Kaustisella ja Seinäjoella kuvatuista videoista näkyy järjestön mielestä tyypillisiä eläinsuojeluongelmia, kuten haavoja, silmätulehduksia ja käytöshäiriöitä. Turkiseläinten hyvinvointiasetusta valmistelevan työryhmän työ päättyi eilen.

luonto
Häkissä on minkki.
Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan kuva on otettu kaustislaiselta turkistarhalta syksyllä 2014. Oikeutta eläimille -yhdistys

Oikeutta eläimille -järjestö on julkaissut kaksi uutta salaa kuvattua videota Seinäjoella ja Kaustisella sijaitsevilta turkistarhoilta. Videot julkaistiin kun turkiseläinten hyvinvointiasetusta valmistelevan työryhmän kokous päättyi maanantaina eläinsuojelujärjestöjen ulosmarssiin.

Järjestöjen mielestä työryhmä päätyi ehdottamaan vain turkisalalle kelpaavia uudistuksia. Nyt julkaistut videot oli kuvattu jo syksyllä. Oikeutta eläimille sanoo saaneensa videot vasta nyt haltuunsa.

– Katsoimme, että nyt oli oikea aika näyttää ihmisille, minkälaiset olot turkistarhoilla on. Turkisala ei ole suostunut tekemään minkäänlaisia parannuksia. Suurin osa ihmistä on kyselytutkimuksissa sanonut, että turkiseläinten oloihin pitäisi saada muutoksia. Haluamme nostaa asian keskusteluun, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä.

Kaikkiaan noin sata videota kuvattu

Muurimaan mukaan videoista paljastuu välinpitämättömyys, esimerkiksi toisella tarhalla minkkien pesäkoppeina oli vanhoja maalipurkkeja.

– Pahimmat puutteet näkyvät aika huonosti videoista, kuten elinympäristön virikkeettömyydestä johtuva kärsimys. Kyseessä ovat villit petoeläimet, joiden luonnolliseen käyttäytymiseen kuuluvat saalistus ja isot reviirit. Häkeissä niillä on virkkeinä vain naurettavia kapuloita ja minkeillä ehkä olkea.

Muurimaan mielestä välinpitämättömyys eläinten hoidossa kuvastaa samaa välinpitämättömyyttä, jota ala on osoittanut turkiseläinasetusta valmistelevan työryhmän työssä.

– He eivät ole suostuneet mihinkään parannuksiin. Olemme huolissamme siitä, miten turkisalan annetaan toimia tällä tavalla. Muilla eläintuotantoaloilla suostutaan parannuksiin. Teollisuuden standardit eivät sanele sitä, millainen laki tulee, vaan pikemminkin lain avulla pyritään eläimiä koskeviin parannuksiin. Turkisalalla tämä ei jostain syystä toimi.

Oikeutta eläimille julkaisi ensimmäiset salaa kuvatut videot turkistarhoilta vuonna 2009. Niitä on kuvattu jo kaikkiaan noin sata. Muurimaan mielestä videoista ei näy, että parannuksia olisi tapahtunut.