1. yle.fi
  2. Uutiset

Ratamo-suunnittelmat tarkentuneet: Kouvolaan magneettikuvauslaite ja dialyysihoidon mahdollisuus

Tiistaina Ratamo-sairaalakeskuksen suunnittelijat esittelivät Ratamon vasta valmistunutta ehdotussuunnitelmaa Kouvolan kaupungintalolla. Suunnitelmasta käyvät ilmi pääkohdissaan keskuksen palvelut ja niiden sijainti uudessa sairaalakeskuksessa.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Ratamon julkisivusta.
AW2-arkkitehdit Oy

Kouvolan Ratamo-sairaalakeskus on tuomassa uusia palveluita kaupunkiin. Keskukseen on tulossa magneettikuvauskone ja mahdollisuus dialyysihoitoon. Tällä hetkellä kouvolalaiset käyvät dialyysihoidossa Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa, ja magneettikuvauksia varten kaupunkiin tuodaan laitteen sisältävä rekka-auto.

Ratamo-keskuksen 3D-suunnitelmaan kouvolalaiset pääsevät tutustumaan mitä luultavammin kesäkuussa kaupungin nettisivuilla.

– Me tehdään kysely, jolla haetaan kaupunkilaisten tuntemuksia tilojen viihtyvyydestä, värimaailmasta ja palvelukokemuksesta. Siitä, miltä tuntuu tulla Ratamoon sisälle ja miten siellä sitten orientoidutaan, sanoo Ratamo-keskuksen pääarkkitehti Matti Anttila AW2-arkkitehdit Oy:stä.

Lisäksi keskukseen on tulossa 150 vuodepaikkaa, joista n. 80 prosenttia olisi yhden hengen huoneissa. Tällä hetkellä Kouvolassa on noin 200 vuodepaikkaa.

– Pyrimme siihen, että saamme maksimaalisen intimiteetin syntymään potilaalle. Potilashuoneisiin tulee myös maksimaalisen iso ikkuna-ala, sanoo Anttila.

Valtaosa Kouvolan hammashoidon palveluista Ratamoon

Ratamo-keskuksen ehdotussuunnitelma julkistettiin tiistaina Kouvolan kaupungintalolla. Pääarkkitehti Matti Anttila kertoi, mitä kaikkea sairaalakeskusrakennuksen neljään eri kerrokseen olisi tulossa. Ohessa on listattu palveluista keskeisimmät.

Kerros 0: Apuvälinepalvelu, hoitotarvikepalvelu, terapiatilat ja kuntosalit, keittiö- ja välinehuoltotilat, sairaala-apteekki. Käynti 0-kerrokseen on suunniteltu Kotiharjuntien puolelta.

Kerros 1: Niin sanottu "kuuma kerros", jossa sijaitsee 24/7-päivystys ja päivystysosasto, jossa on 15 vuodepaikkaa. Kerroksessa sijaitsee myös leikkausosasto ja kuvantaminen sisältäen mm. magneettikuvauksen. Lisäksi kerroksessa on kaksi vuodeosastoa ja hoitokeskus, josta löytyvät mm. dialyysi- ja lääkehoidot.

Kerros 2: Pääkerros, josta vuokrataan jonkin verran kaupallisia tiloja esimerkiksi kahvilalle, kioskille ja kukkakaupalle. Kerroksesta löytyy terveydenhuollon- ja erikoissairaanhoidon tiloja sekä päihde- ja mielenterveyshuollon tilat ja vuodeosastostoja. Myös laboratorion tilat ja kuntoutuksen yksilöterapia sijaitsevat kerroksessa kaksi.

– Päihde- ja mielenterveyshoidon tilat on tarkoitus sekoittaa terveydenhuollon tilojen sekaan. Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon integraation osalta Ratamo on ensimmäisiä rakennuksia Suomessa, jossa nämä yhdistyvät täydellisesti, sanoo Matti Anttila.

Kerros 3: Kerroksessa on terveyden- ja sosiaalihuollon tiloja ja suuterveydenhuolto. Noin 60 prosenttia Kouvolan hammashuollosta keskitetään Ratamoon. Lisäksi kolmannessa kerroksessa on yksi vuodeosasto.

Ehdotussuunnitelman tiedot palvelujen sijoittamisesta Ratamoon eivät vielä ole kiveen hakattuja. Ehdotussuunnitelma menee seuraavaksi kaupungin ohjausryhmän arvioitavaksi. Ohjausryhmä käsittelee suunnitelman viiden tai kuuden viikon sisällä.

Ratamon rakentaminen käynnistyy noin vuoden kuluttua. Valmista pitäisi olla syksyllä 2018.

Juttua täydennetty suunnitelmien kerroskohtaisilla yksityiskohtatiedoilla 17.2. 2015 kello 13.47

Lue seuraavaksi