Poikkinaintipitäjän häätilasto kuivui – pellolaisia ei vihitty kirkossa viime vuonna

Pello tunnettiin takavuosina poikkinaintipitäjänä. Kirkkohallituksen tilastojen perusteella vihki-into on sittemmin hiipunut: seurakunnan jäsenistä ei löytynyt viime vuonna yhtään kirkkohääparia.

Kotimaa
Mies pujottaa vihkisormuksen sormeen
Touko Yrttimaa / Yle

Siviilivihkimiset ohittivat suosiossa kirkkohäät viime vuonna seitsemässä Lapin seurakunnassa. Siviilivihkimisiä oli kirkkohäitä enemmän Inarin, Kemin, Kemijärven, Keminmaan, Pelkosenniemen, Pellon ja Sallan seurakunnissa.

Pellossa kirkkohäätilastossa on viime vuoden kohdalla pyöreä nolla.

– Tämä oli nyt ensimmäinen kerta, että näin vähän oli häitä oman seurakunnan jäsenille. Muissa seurakunnissa kirjoilla olevia sen sijaan kyllä vihittiin Pellossakin, sanoo seurakunnan talouspäällikkö Annikki Lantto.

Takavuosina Pello tunnettiin poikkinaintipitäjänä, jossa järjestettiin erityinen kesätapahtuma pareille, joista toinen osapuoli oli Suomesta, toinen Ruotsista. Nyttemmin perinne on hiipunut.

Kirkkohäiden suosio laskee koko hiippakunnassa

Vielä toissa vuonna kirkkohäiden suosio oli suurempi kaikissa muissa seurakunnissa, paitsi Sallassa ja Simossa. Vuonna 2013 Sallan seurakunnassa oli viidet kirkkohäät ja kuusi siviilivihkimistä. Simossa puolestaan oli kahdet kirkkohäät ja kahdeksan siviilivihkimistä.

Pienissä seurakunnissa avioliittoja solmitaan niin vähän, että heittelyt tilastoissa ovat melkoisia. Kirkkohäiden suosio on kuitenkin vähentynyt viime vuosina koko Oulun hiippakunnassa.

Viime vuonna kirkkohäitä oli runsaat 1600, kun vielä viisi vuotta sitten luku oli 2200. Siviilivihkimisiä on järjestetty Oulun hiippakunnan alueella viime vuosina noin 800-900 vuosittain.

Kirkkohallituksen tilastoissa näkyvät vain kirkkoon kuuluvien parien vihkimiset. Esimerkiksi vähemmistöuskontoihin kuuluvien avioliitot tilastoidaan siviilivihkimisiksi. Myös ortodoksinen kirkko pitää omia tilastojaan.