Turkistarhaajat: "Eläinten hyvinvoinnin eteen tehdään työtä koko ajan"

Pohjois-Suomen Turkiseläinten kasvattajat ry:n puheenjohtaja Esa Rantakangas sanoo, että turkistarhoilla tehdään jatkuvasti työtä eläinten hyvinvoinnin eteen. Rantakangas hämmästelee Oikeutta eläimille -yhdistyksen uusien salavideoiden julkaisuajankohtaa ja arvelee sitä vaalityöksi.

Kotimaa
minkki häkissä
Oikeutta eläimille

Oikeutta eläimillle -yhdistys julkaisi tiistaina kaksi uutta turkistarhoilla salaa kuvattua videota. Yhdistyksen mukaan videot osoittavat, että eläinten olot tarhoilla eivät ole parantuneet.

Turkistuottajat kiistävät väitteen.

– Eläinten hyvinvoinnin eteen tehdään töitä koko ajan, sanoo Pohjois-Suomen Turkiseläinten kasvattajat ry:n puheenjohtaja Esa Rantakangas.

– Esimerkiksi nämä kettujen silmätulehdukset, joihin vastustajat usein viittaavat ja joita näilläkin videoilla näkyy, ovat olleet meillä iso ongelma, mutta ovat vähentyneet merkittävästi.

Videoiden julkaisuajankohta hämmästyttää

Turkiseläinten hyvinvointiasetusta valmistelevan työryhmän kokous päättyi maanantaina eläinsuojelujärjestöjen ulosmarssiin. Rantakangas hämmästeleekin videoiden julkaisuajankohtaa.

– Asetusneuvottelut on eilen päättyneet erimielisissä merkeissä ja heti sen jälkeen tulee tämmöiset videot. Niin, miten tosissaan on vastapuoli ollut neuvotteluissa. Tuntuu, että asetustoimikunnan työ ja videot on pelkkää vaalityötä, Esa Rantakangas sanoo.

Rantakangas ei ole ollut itse mukana turkiseläinten hyvinvointiasetusta valmistelevassa työryhmässä, mutta on keskustellut sen mukanaan mahdollisesti tuomista uudistuksista kollegojensa kanssa. Rantakangas ennakoi alalle merkittäviä muutoksia, jotka voivat myös aiheuttaa tarhoille investointitarvetta.

– Ymmärretään, että asiat muuttuvat ja on tehtävä parannuksia. Mutta myös sitä on mietittävä, kuinka paljon voidaan vaatia ja missä vaiheessa tuotanto alkaa siirtyä (Suomesta) pois, Rantakangas sanoo.

– Iso linja näissä keskusteluissa on aina se, että eläinoikeusliikkeelle kelpaavat vain sellaiset muutokset turkiselinkeinoon, jotka joko kieltävät sen tai tekevät sen kannattamattomaksi. On vaikea saavuttaa minkäänlaista yksimielisyyttä. Pääasiallinen intressi ei ole parantaa eläinten oloja, vaan heikentää turkiseläinkasvattajien toimintaa, Rantakangas toteaa.