Tiesitkö tämän kuumelääkkeistä? Lääkärit kertovat kuinka tauti lannistetaan

Flunssan kourissa kipuileva pohtii usein, nappaako kuumeeseen liikaa lääkkeitä ja joskus jopa täysin turhaankin. Lääkäreiden yleisohje on, että kuumeen voi antaa jyllätä ja kahta eri kipulääkettä voi syödä yhtä aikaa. Flunssan tuoma alilämpö ei aiheuta toimenpiteitä.

Kotimaa
Nainen yskii nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Infektiolääkäri Marko Rahkonen ja lastentautien ylilääkäri Anreas Blanco-Sequieros Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta vastaavat kysymyksiin kuumeesta, kuumelääkkeistä ja lasten korvatulehduksista.

Voiko kuumelääkkeen ottaminen hidastaa taudista parantumista? Voiko antaa kuumeen jyllätä?

– Kuumeilu on normaalia flunssaisena. Siinä elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu bakteerin tai viruksen takia. Kuumeen hoitaminen ei ole aina tarpeellista. Mutta jos kuume vetää huonoon kuntoon ja syöminen ja juominen ovat vaikeaa tai muuten on kivuliasta, silloin lääkettä voi ottaa.

– Joissain tutkimuksissa kuumelääkkeen ottamisen on jopa todettu pitkittäneen tautia. Esimerkiksi yksittäisissä virustulehduksissa viruksen erittyminen nenästä pitkittyy, jos kuumelääkettä käytettään säännöllisesti.

Montako korkean kuumeen päivää pitää sairastaa ennen lääkäriin menoa?

– Riippuu yleiskunnosta. Esimerkiksi influenssassa korkea kuume voi jäytää useita päiviä. Jos kuume on korkealla kolme päivää ja lisäksi yleiskunto laskee ja tulee muita oireita, silloin kannattaa mennä lääkäriin.

Lapsella oli korkea 40 asteen kuume. Lääkäri neuvoi, että kuumetta voi hoitaa antamalla vuorotellen ibuprofeenia ja parasetamolia. Onko se toimiva ohje?

– Jos lapsella on kova kipu tai kuume laskee yleistilaa, on sallittua käyttää lääkkeitä ihan yhtä aikaakin. Niitä ei tarvitse edes välttämättä limittää. Mutta kannattaa muistaa, että lapsen kuumetta ei ole pakko laskea, koska se aktivoi elimistön puolustuskykyä. Enemmän kannattaa tuijottaa lapsen vointia ja sitä, onko kipuja.

Mitä jos on kova kuume tai hirveä hammassärky ja särkylääkkeen annostusmäärät eivät riitä? Minkä verran voi turvallisesta ylittää pakkauksen ohjeistuksen?

– Ei minkään vertaa. Silloin kannattaa hakeutua jo päivystyksen. Kipu voi olla oire jostain muusta vakavammasta. Monilla ihmisillä on muita perussairauksia, jotka saattavat aiheuttaa riskitilanteita, jos lääkitys ylitetään omin päin.

Miksi esimerkiksi Buranassa on sellainen ohje, että rokotteen jälkeen kuumeeseen pitää antaa pienempi annos ja vain kahdesti voi lääkitä?

– Elimistössä pitää saada immuunivastetta aikaiseksi rokotteelle. Jos käytetään lääkettä, joka heikentää vastetta, on se melko huono juttu. Kuumelääkkeestä kannattaa pidättäytyä tässä tapauksessa, jos mahdollista. Siksi rokotuksen jälkeistä kuumetta ei ole järkeä hoitaa lääkkeillä.

Miten erottaa flunssan ja influenssan?

– Lapsilla flunssa on aika lieväoireinen tauti. Influenssa taas on influenssaviruksen aiheuttama tauti. Se on ärhäkkä ja siihen kuuluu korkea kuume. Lapsi voi olla myös käsittelyarka sairastuessaan influenssaan.

Miksi flunssaisena mittarin lämpötila voi painua alle normaalin?

– Ihmisen ruumiinlämpö vaihtelee paljon, yleensä 36,5 ja 37,5 asteen välillä. Ihmisen kehonlämpö voi vaihdella asteenkin verran. Esimerkiksi tulehdustilat voivat häiritä elimistön lämmön säätelyä. Kun aivoissa lämmönsäätelykeskus häiriintyy, silloin lämpötila sujahtaa kuumeen puolelle tai liian alas. Lapsilla mitataan harvoin sellaista alilämpöä, joka tarvitsee lääkärin hoitoa, siis alle 35 asteen.

Jos lapsella on korvatulehdus ja siihen saatu antibioottikuuri, pitääkö silloin välttää uimista? Ja pitääkö suojata korvat?

– Jos on kyse tavallisesta välikorvan tulehduksesta, korvia ei tarvitse suojata. Jos on korvakäytävän tai ulkokorvan tulehdus, niin silloin on järkevää välttää uimista. Jos korvassa on putket, niin voi harrastaa vesileikkejä ja uimista. Sen sijaan sukeltaminen yli puolen metrin syvyyteen ei ole järkevää.

Kuinka monta peräkkäistä korvatulehdusta lapsella voidaan lääkitä antibiooteilla, ennen kuin on tarpeen harkita putkitusta?

– Jos puolen vuoden aikana lapsella on kolme korvatulehdusta, silloin voidaan jo harkita putkitusta. Tai jos vuoden aikana on neljä tulehdusta. Tässä ei lasketa pelkästään antibioottikuureja, vaan olisi hyvä, että diagnoosi tulehduksesta olisi mahdollisimman tarkka. Sitten tehdään lähete korvalääkärille.

Voiko pneumokokkirokotteesta saada korvatulehduskierteen?

– Pneumokokkirokote on tehokas rokote tietyntyyppisiä pneumokokkibakteereja vastaan. Keski-Pohjanmaan lastenosastolla on huomattu, että se on merkittävästi vähentänyt vakavia pneumokokki-infektioita. Rokote ei aiheuta merkittävää pneumokokkitautia lapsille.