Tutkija tyrmää neljän suuren puolueen hallituksen

Politiikan asiantuntija povaa vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista erityisen vaikeita. Neljän suuren hallitusta on vaatinut kansanedustaja Ari Jalonen (ps.).

Kotimaa
Eduskuntatalo.
Seppo Suvela / Yle

Perussuomalaisten kansanedustajan Ari Jalosen vaatimus neljän suurimman puolueen hallituspohjasta, ei saa Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän kannatusta.

– Ajatus kuulostaa varsin erikoiselta, varsinkin jos sitä ajattelee historiallisesta perspektiivistä. Aika harvinaisia todella laajapohjaiset hallitukset ovat meillä olleet.

Jokisipilän mukaan täytyy mennä ajassa taaksepäin vuosiin1958 - 59 eli K.-A. Fagerholmin kolmanteen hallitukseen. Silloin viimeksi oli sellainen tilanne, että samasta hallituksesta löytyivät SDP, keskusta eli silloinen maalaisliitto ja kokoomus. Edelliset erittäin laajapohjaiset hallitukset löytyvät sota-ajalta.

– Nämä ovat kuitenkin olleet kriisiaikojen hallituksia. Fagerholmin hallituksen aikaan elettiin kylmän sodan hetkiä, muistuttaa Jokisipilä.

Neljä suurta olisi epädemokratian signaali

Vaikka nyt eletäänkin taloudellisesti synkkiä aikoja, kyseenalaistaa Markku Jokisipilä tällaisen harvinaisen poliittisen rakennelman.

Taatusti ei ole helppoa saada pystyyn sellaista hallituspohjaa, joka on toimintakykyinen ja säilyttää toimintakykynsä koko vaalikauden ajan.

johtaja Markku Jokisipilä, Eduskuntatutkimuksen keskus

– Ollaanko nyt kuitenkaan niin vakavassa tilanteessa, että pitäisi puuttua näin raskaasti normaaliin poliittiseen kilvoitteluun, että laitettaisiin kaikki neljä suurinta puoluetta samaan hallitukseen. Jos näin tapahtuisi, mikä olisi silloin äänestäjien asema, kysyy Jokisipilä.

Hänen mukaansa demokratiamme saattaisi näyttää oudolta, jos päädyttäisiin neljän puolueen hallitukseen.

– Ennen vaaleja käydyt kamppailut ja puolueen puheenjohtajien vaaliväittelyt tuntuisivat turhilta, jos neljä suurinta istahtaisi sovussa saman hallituspöydän ääreen. Ikään kuin unohtaisimme kaikki ne puolueiden erimielisyydet ja erilaiset näkemykset, pohtii politiikan asiantuntija.

"Hallitusneuvotteluista tulossa hankalat"

Tuleepa hallituspohjasta minkälainen tahansa, helpolla siihen ei päästä. Markku Jokisipilä muistuttaa, että edellisten eduskuntavaalien jälkeen hallitusneuvotteluja käytiin kaksi kuukautta. Silloin odotettiin kuitenkin talouskasvua, mutta nyt nämä ulkoiset mittarit ovat heilahtaneet huomattavasti hankalampaan asentoon kuin neljä vuotta sitten.

–Yksimielisyyttä ei tunnu löytyvän edes siitä, että pitäisikö Suomen taloutta lähteä ratkomaan elvytysten tai leikkausten avulla, korostaa Jokisipilä.

Edessä on isoja ja hankalia kysymyksiä.

– Taatusti ei ole helppoa saada pystyyn sellaista hallituspohjaa, joka on toimintakykyinen ja säilyttää toimintakykynsä koko vaalikauden ajan.